Koliko dobro podnosite stres zavisi i od vaše krvne grupe
Foto: Ilustracija

Nivo kortizola u krvi

Koliko dobro podnosite stres zavisi i od vaše krvne grupe

Važno je znati krvnu grupu zato što nam ona može reći kojim smo bolestima skloni, ali i kako se nosimo sa stresom te kako se najbolje riješiti stresa s obzirom na krvnu grupu.

Kako ćete se nositi sa stresom, zavisi i od toga koja ste krvna grupa. Naime, naučno je dokazano da osobe s krvnom grupom A najgore podnose stres. To je zato što imaju viši nivo  kortizola u krvi, hormona odgovornog za osjećaj stresa, što znači da su podložnije stresu od osoba drugih krvnih grupa.

Fizička aktivnost odličan je način za tjeranje stresa, a stresu podložnim ljudima s krvnom grupom A preporučuju se umirujuće fizičke aktivnosti poput ta čija i joge koje snižavaju nivo kortizola.

Osobe s krvnom grupom 0, pokazala su istraživanja, najbolje podnose stresne situacije, ali isto tako im treba pomoć da iz tijela izbace hormon kortizol. U tome će im najbolje pomoći energična tjelesna vježba koja će ekspresno ukloniti osjećaj stresa.

Osobama s krvnom grupom B najviše odgovaraju joga i drugi blaži oblici tjelovježbe, dok pojedinci s krvnom grupom AB najbolje funkcionišu kada je njihova dnevna rutina uravnotežena, bez prevelikih oscilacija osjećaja stresa, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.