Uz pomoć OVOG premaza spriječite stvaranje bakterija na kvakama
Foto: Ilustracija

Proces samočišćenja

Uz pomoć OVOG premaza spriječite stvaranje bakterija na kvakama

Laboratorija za naprednu energiju i materijale novozelandskog Univerzitata u Kenterberiju sprovodi istraživanja koja imaju za cilj stvaranje premaza koji će omogućiti samočišćenje, odnosno koji će sam uništavati bakterije kad se izloži svjetlosti.

Premaz je napravljen od netoksične fotokatalizatorske keramike, koja proizvodi radikale kiseonika na površini koja je njime premazana. 

Ona tako sagorijeva mikrobe koji na površini ostaju prilikom dodira prljavim rukama, kontakata sa odjećom ili patogenim bakterijama iz vazduha, prenosi B92. 

Profesorka Suzan Kramdek, jedna od autora studije, ističe da je potreba za ovakvom tehnologijom veća nego ikada. 

"Infekcije do kojih se dolazi u bolnicama pogađaju kako bolesne tako i relativno zdrave ljude, ponajviše zahvaljujući slučajnom prenosu prije nego kršenjem nekog od higijenskih protolkola i pravila", kaže ona. 

Istraživači tvrde da je tehnologija izrade namaza razvijena na univerzitetu u proteklih 10 godina i da bi premaz mogao da uđe u proizvodnju do 2020. godine ili ranije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.