Mogerini: Zapadni Balkan može kolektivno u EU
Federika Mogerini

"Vrijeme da se zaliječe rane iz prošlosti"

Mogerini: Zapadni Balkan može kolektivno u EU

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini smatra da zemlje Zapadnog Balkana mogu kolektivno da pristupe Uniji, piše prištinski dnevnik Zeri.

Mogerini je na svom blogu napisala da je region Zapadnog Balkana geografski dio Evrope koji može kolektivno da postane dio EU. 

Vrijeme da se zaliječe rane iz prošlosti i da se preduzmu novi koraci koji će garantovati stabilnost regiona i cijele Evrope, napisala je ona. 

Dijalog u Briselu je ključna stvar u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, napisao je evropski komesar za proširenje Johanes Han u pismu potpredsjedniku vlade Kosova Enveru Hodžaju, prenosi prištinski dnevnik Zeri.  

On je napisao i da dijalog treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom što je jasno napisano u strategiji evropske komisije za Zapadni Balkan.  

Han je uputio pismo kao odgovor na Hodžajev zahtjev da se pojasni položaj Kosova u najnoviji strategiji za proširenje EU.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.