Žene sa OVOM krvnom grupom imaju manje rezerve jajnih ćelija
Ilustracija

Da im se jave zdravstvene tegobe povezane sa plodnošću

Žene sa OVOM krvnom grupom imaju manje rezerve jajnih ćelija

Dame sa 0 krvnom grupom imaju dvostruko veću mogućnost da ostanu bez zdravih jajnih ćelija ili da im se jave druge zdravstvene tegobe povezane sa plodnošću, upozoravaju američki stručnjaci.

Da li žene treba da zasnivaju porodicu i rađaju dok su mlađe, ili prvo da grade karijeru, umnogome zavisi od krvne grupe.

Ovo se posebno odnosi na dame sa 0 krvnom grupom, jer imaju dvostruko veću mogućnost da ostanu bez zdravih jajnih ćelija ili da im se jave druge zdravstvene tegobe povezane sa plodnošću, upozoravaju američki stručnjaci sa njujorškog Albert Ajnštajn koledža, pišu Novosti.

"Sprovedena istraživanja pokazala su da žene sa 0 krvnom grupom imaju manje rezerve jajnih ćelija nego one sa nekom drugom krvnom grupom. O ovome treba povesti računa jer čak 44 odsto populacije na planeti ima 0 grupu među kojima je veliki procenat žena. S druge strane, pripadnice nježnijeg pola sa A i B krvnom grupom su zaštićene od manjka zdravih jajašaca. Žene sa 0 krvnom grupom nemaju antigene A i B, zbog čega imaju veću mogućnost da im se smanje rezerve jajnih ćelija", naglašava dr Edvard Nejat sa Albert Ajnštajn koledža.

Rezerve zdravih jajašaca se, inače, smanjuju kod svih sa godinama, tako da od prosječnih dva miliona na rođenju, u pubertetu taj broj iznosi oko 400.000, a poslije 40. godine tek nekoliko stotina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.