Ivanović: Sačuvati kulturnu baštinu Podgorice
Radojica Ivanović

Demokrate pozivaju

Ivanović: Sačuvati kulturnu baštinu Podgorice

Glavni grad kulturu pretvara u beton, asfalt, moderne stambene i poslovne zgrade, brojne parkinge zanemarivajući arhitekturu i tradicionalnu kulturu grada, a čuvanje kulturne baštine je najveće bogastvo svake države, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Član Odbora Demokrata Glavnog grada, Radojica Ivanović, smatra da brojni građani i umjetnici godinama vode borbu za zaštitu Podgorice u svakom domenu arhitekture, umjetnosti i kulture.

"Decenijska vlast je od Podgorice napravila gnijezdo domaćih i stranih investitora i ptica grabljivica. Napravila grad u kojem kulturi nema mjesta«, smatra Ivanović.

Prema riječima Ivanovića, stare Podgorice, one koja je čuvala, njegovala, promovisala kulturu i umjetnost, više nema.

"Zapostavljajući kulturne centre, muzeje, galerije, kulturno istorijske spomenike, rušeći domove kulture. Ne čuvajući stari grad i arhitekturu, Crna Gora nazaduje u procesu razvoja društva i demokratizacije.Stara Varoš, koja je poklekla novo-modernoj izgradnji, nemajući razumijevanje lokalnih vlasti za njeno kulturno bogastvo", naveo je Ivanović.

On je naglasio da je rješenje za očuvanje Stare Varoši i njene arhitekture da se prvenstveno zatvore ulice za saobraćaj, da se popločaju i da im se vrati prvobitni izgled.

"Zabraniti izgradnju novih objekata i omogućiti renoviranje starih u autentičnom obliku. Zatim napraviti šetališta, otvoriti tezge, galerije, prostore gdje se mogu prodavati suveniri, ručni radovi nacionalnih motiva, umjetničke slike. Obezbijediti turističke vodiče koji će predstavljati domaćim i stranim gostima istorijske, socijološke i kulturološke vrijednosti", kazao je Ivanović.

Od Stare Varoši, dodao je, treba napraviti istorijski i kulturni centar kao sto je Baščaršija u Sarajevu.

Istakao je da širom grada ima zapuštenih kulturno istorijskih spomenika, koje, kako dodaje, treba zaštiti i održavati, ali i sagraditi nove.

"Otvoriti gradski muzej i povećati brojnost galerija u gradu i naseljima. Opština treba da obezbjedi i motiviše djecu i odrasle sa posebnim potrebama tako što će dobijati besplatne galerijske prostore izlagajući svoje umjetničke radove i praviti književne večeri i muzičke koncerte. Na isti način motivisati i stara lica da se bave kulturom i umjetnošću", rekao je Ivanović.

Mišljenja je da, jednom godišnje treba omogućiti besplatne nastupe Kulturno umjetničkih društava u kulturnim centrima.

"Takođe, omogućiti studentima i učenicima srednjih i osnovnih škola besplatne karte za ulaz u pozorišta i domove kulture. Obnoviti domove kulture u ruralnim predjelima i u njima organizovati kulturno umjetničke programe«, rekao je Ivanović.

Za kultrurni preporod Glavnog grada, dodao je, prvenstveno je potrebno promijeniti vlast koja godinama uništava kulturu koristeći je u političke svrhe.

"Zatim, krenuti u konkretna ulaganja u kulturu i umjetnost, čime Podgorica može biti moderan grad, ali samo tako što će čuvati svoja kulturna dobra", zaključio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.