Milijarde za gorivo iz otpada
Ilustracija

Budućnost goriva leži u poljoprivredi

Milijarde za gorivo iz otpada

Crna Gora je ekološka država i ona se kao takva svog otpada odriče. Crnogorsko odricanje od otpada vidljivo je na svakom koraku.

U ekološkoj državi otpad svake vrste ostavlja se gdje ga je najlakše ostaviti, a pri tom niko ne razmišlja o šteti koju čini za okolinu a kamoli o mogućnostima prerade otpada i dobijanja goriva makar iz onog njegovog dijela koji ima organsko porijeklo.

Slabo ko u Crnoj Gori razmišlja u terminima kao što su klimatske promjene ili obnovljivi izvori energije.

smece

Biogoriva su za Crnu Goru apstrakcija a Evropska Unija već duži period pruža pomoć državama upravo za proizvodnju i distribuciju naprednih biogoriva, uključujući i napredni biometan. Evropska Komisija odobrila je Italiji 4,7 milijardi eura pomoći za šemu podrške onima koji proizvode i distribuiraju gorivo iz otpada.  

biogorivo

Napredna biogoriva i biometan su najodrživija i ekološki najprihvatljivija biogoriva. Proizvede su iz sirovina koje ne zahtijevaju poljoprivredno zemljište za njihovu proizvodnju, kao što su otpad (popularno rečeno svo naše smeće), poljoprivredni ostaci i alge. Zbog toga predstavljaju znatno manji rizik za emisije CO2 izazvane korištenjem dodatnih zemljišta za uzgoj usjeva za biogoriva, a ne za hranu i posebno su pogodni za pomoć EU u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva.

hranaotpad

Ipak, napredna biogoriva i biometan imaju mnogo veće proizvodne troškove od fosilnih goriva. Prema šemi, proizvođači naprednih biometana i biogoriva dobijaju premiju koja im omogućava da nadoknade veće troškove i da se takmiče sa fosilnim gorivima u transportnom sektoru. Premija se može povećati ako proizvođači imaju investicije za poboljšanje distribucije i proizvodnju naprednog biometana. Nivo premije će se ažurirati svake godine u odnosu na troškove proizvodnje kako bi se osiguralo da proizvođači nisu prekomjerno kompenzovani.

Šema vrijedna skoro pet milijardi eura će takođe podsticati poljoprivrednike da proizvode biogorivo i biometan iz đubriva i drugih ostataka koji potiču iz njihovih poljoprivrednih aktivnosti i koriste ih za pokretanje svojih poljoprivrednih mašina i vozila. Šema će biti finansirana od strane standardnih prodavaca fosilnih goriva za transport koji su po zakonu obavezni da uključe određeni procenat naprednih biogoriva i biometana u njihove mješavine goriva.

smecebrdo321

Mjere podrške Evropske Komisije Italiji, smatra se, doprinijeće postizanju ciljeva EU o energetici i klimatskim promjenama i ograničiti poremećaje konkurencije. Jer široku proizvodnju naprednih biogoriva spriječava tradicionalna industrija i distribucija fosilnih goriva  svojom znatno nižom cijenom proizvodnje i  širokom distributivnom mrežom.  

Ipak, fosilna goriva nestaju i pitanje je vremena kad će čovječanstvo morat da proonađe nove izvore. A neki od tih izvora leže pred nosom. Bilo da se radi o otpadu koji se stvara u ljudskim naseobinama, bilo da se radi o otpadu koji ostaje nakon poljoprivredne proizvodnje, bilo da se radi o đubrivu koje stvaraju životinje koje čovjek gaji u poljoprivrednoj proizvodnji. Budućnost goriva leži u poljoprivredi i ta je budućnost ekološka. Crna Gora je ekološka država i ona se kao takva svog otpada odriče. Crnogorsko odricanje od otpada vidljivo je na svakom koraku. 

smece

U ekološkoj državi otpad svake vrste ostavlja se gdje ga je najlakše ostaviti a pri tom niko ne razmišlja o šteti koju čini za okolinu a kamoli o mogućnostima prerade otpada i dobijanja goriva makar iz onog njegovog dijela koji ima organsko porijeklo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.