Uskoro će Fejsbuk moći da otkrije i koliko novca imate
Foto: Ilustracija

Samo procjena

Uskoro će Fejsbuk moći da otkrije i koliko novca imate

U junu 2016. godine društvena mreža Facebook podnijela je zahtjev za zaštitu patenta koji će im omogućiti upotrebu algoritma koji će predviđati bogatstvo njihovih korisnika. Podaci o podnošenju zahtjeva postali su javni tek u februaru 2018, kad je Američko odjeljenje za patente objavilo dokumente o tome.

Patent i algoritam koristili bi podatke koje im daju samo korisnici, odgovarajući na niz pitanja, ali i one koje su nesvjesno pružili koristeći Fejsbuk, prenosi B92. 

"Onlajn sistem koristi klasifikatore za predviđanje društveno-ekonomske grupe korisnika mrežnog sistema. Klasifikatori koriste modele koji su oblikovani prema podacima o populaciji korisnika kao što su demografske informacije, vlasništvo pojedinih uređaja, korištenje interneta, podaci o domaćinstvu i socioekonomski status. Globalni podaci mogu se prikupljati iz upitnika za istraživanje tržišta", opisano je. 

"Klasifikatori na temelju informacija o korisniku izračunavaju kojoj socioekonomskoj grupi pripada. Uneseni podaci zavise od korisnikovog profila, ali i njegovih akcija dok je na mreži. Tako će se predvidjeti njegov socioekonomski status i bez korištenja podataka o njegovim primanjima. Društvena mreža kreiraće sadržaj koji će mu se prikazivati zavisno od njegove pripadnosti određenoj socioekonomskoj grupi", objašnjeno je. 

Nagađa se da to što Fejsbuk ima patent za taj algoritam ipak ne znači da će ga koristiti. Na kraju krajeva, imaju ga od 2016. pa ga dosad nijesu koristili. Osim toga, on nije sto odsto pouzdan, pa je riječ samo o procjeni. 

"Često tražimo patente za tehnologije koje nikad nijesmo implementirali, to nije nikakav indikator naših budućih planova", rekao je glasnogovornik Fejsbuka za "The Hill".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.