U CG nije postignut napredak kad je u pitanju borba protiv korupcije

Indeks percepcije korupcije 2017.

U CG nije postignut napredak kad je u pitanju borba protiv korupcije

Indeks percepcije korupcije organizacije "Transparency International" ukazuje da, uprkos pokušajima suzbijanja korupcije širom svijeta, većina zemalja presporo ostvaruje pomake u tim naporima, izvijestio je TI, međunarodna organizacija koja ove godine obilježava 25. godišnjicu.

"Premda je zaustavljanje vala korupcije dugotrajan proces, u proteklih šest godina mnoge su zemlje ostvarile mali ili nikakav napredak. Još više uznemiruje rezultat dodatne analize rezultata indeksa, koji pokazuje da su zemlje u kojima su novinari i nevladine organizacije najslabije zaštićeni ujedno i one s najgorim stopama korupcije", ustvrdio je TI.

Najbolje plasirane zemlje su Novi Zeland i Danska s rezultatom 89, odnosno 88.

Na začelju ljestvice su Sirija, Južni Sudan i Somalija s rezultatima 14, 12, odnosno devet.

Među regijama najbolje je rangirana Zapadna Evropa, s prosječnim rezultatom 66, dok su najlošije plasirane regije supsaharska Afrika (s prosječnim rezultatom 32) te Istočna Evropa i Centralna Azija (s prosječnim rezultatom 34).

Od zemalja regije, Hrvatska je zadržala prošlogodišnji rezultat, Kosovo je napredovalo za deset mjesta, dok su ostale zemlje nazadovale.

Najbolje rangirane u regiji je Slovenija – 34. mjesto, Hrvatska – 57, dok je Srbija na 77, Bosna i Hercegovina i Albanija na 91, a Makedonija na 107. mjestu.

Iz Transparensija ističu da je Hrvatska suočena s neprekidnim nizom afera, koje proizlaze iz netransparentnog ugovaranja poslova, sumnjivih postupaka javne nabave i skrivene dodjele koncesija.

"Nedostatak transparentnosti oko donošenja 'lex Agrokora' i nedovoljno polaganje računa od izvanredne uprave kompanije dovelo je do nepovjerenja javnosti u čitav proces", navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je ove godine dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, i nalazi se na 91. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje.

Bosna i Hercegovina poziciju na listi CPI dijeli s Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom.

Poredeći rezultate u posljednjih šest godina, gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013. godinu, što je bila najveća ocjena u ovom periodu, do 38 za 2015. i 2017. godinu, vidljivo je da Bosna i Hercegovina ne samo da nije napravila nikakav napredak, već bilježi nazadak.

Kada je u pitanju region zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina se i dalje nalazi ispod Hrvatske (ocjena 49 i 57. mjesto), Crne Gore (ocjena 46 i 64. mjesto), Srbije (ocjena 41 i 77. mjesto) i Kosova (ocjena 39 i 85. mjesto), dok je ispod Bosne i Hercegovine Makedonija, koja je najviše nazadovala u regionu (nalazi se na 107. mjestu, sa ocjenom 35).

Ovogodišnji CPI pokazuje zabrinjavajuću činjenicu da je, uprkos sve većem fokusu koji se u svijetu stavlja na borbu protiv korupcije, veliki broj zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, prespor u svojim naporima, a u posljednjih šest godina nije napravilo nikakav napredak.

Srbija je ove godine izgubila jedan poen i pala za pet mjesta na listi Indeksa percepcije korupcije.

Prema ocjeni ove organizacije, Srbija stagnira u istraživanjima o korupciji zbog toga što nije došlo do bitnog poboljšanja zakona, niti su postojeći primijenjeni.

Štaviše, u pogledu stanja institucija koje imaju ulogu u borbi protiv korupcije stanje se tokom 2017. godine pogoršalo.

Iako je zadržala 64. mjesto u istraživanju Indeksa percepcije korupcije, Crna Gora je i dalje u grupi zemalja s rezultatom ispod 50, što znači da nije postignut napredak kad je u pitanju borba protiv korupcije.

Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.