Muftija beogradski: Kosovo je kolijevka Srbije
Mustafa Jusufspahić

Muslimani imaju sva prava kada su u pitanju zakonske odredbe u Srbiji

Muftija beogradski: Kosovo je kolijevka Srbije

Islamska zajednica Srbije ima poštovanje prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i relativno dobre odnose sa vlastima u državi, kaže muftija beogradski i vojni, Mustafa Jusufspahić, i ističe da bi ta vjerska zajednica voljela da se uvaže i njena mišljenja, kada je u pitanju Kosovo.

"Ne volimo da nam se zemlja cijepa, a nije ni pravedno odvajati kolijevku ove zemlje", rekao je Jusufspahić, prenoseći stav IZS po tom pitanju.

Islamskoj zajednici Srbije je, ističe, u interesu da u ovoj zemlji bude više muslimana, a “cijepanjem Kosova muslimani postaju manjina”.

“To je uostalom ono što sam rekao i ministru spoljnih poslova Gambije, koja je preispitivala svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. To je nešto što mi iskreno mislimo”, naveo je Mustafa Jusufspahić u intervjuu za Srpski telegraf, prenose Novosti.

Napominje da je s predsjednikom Vučićem ista generacija i ponosan je, dodaje, što može da mu kaže sve što misli, kao i što se mišljenje ISZ uzima u obzir kada se donose neke važne odluke.

“Tako bismo voljeli da se uvaži i naše mišljenje kada je u pitanju Kosovo”, naveo je muftija beogradski.

Oni, kaže, gledaju naprijed, ka budućnosti.

“Tu vidimo našu i vašu djecu u slozi, u zemlji u kojoj nema trzavica. Ako to ne postignemo, bićemo odgovorni pred Bogom”, kaže muftija.

Smatra da Srbija treba da bude veoma ponosna i što ove godine obilježava jubilarnih 150 godina postojanja Islamske zajednice, što je, ističe, pola vijeka više multikulturalnosti u odnosu na Hrvatsku koja je prošle godine obilježila 100 godina postojanja Islamske zajednice.

Govoreći o položaju muslimana u Srbiji, Mustafa Jusufspahić kaže da imaju sva prava kada su u pitanju zakonske odredbe, a da problemi nekada nastaju u praksi, zavisno od opštine do opštine.

“Naša djeca rastu i odgajaju se u Srbiji i mi joj želimo samo najbolje. Islamska zajednica Srbije je uvijek bila sastavni dio odbrambenog sistema ove zemlje”, rekao je Jusufspahić, koji je i muftija vojni.

Pokazao je, napominje, da muslimani u Srbiji to i dalje jesu i da radi na tome da ih što više animira da uđu u sistem odbrane.

Između ostalog, da služe vojni rok, kaže muftija vojni.

Na pitanje kako gleda na pojavljivanje druge Islamske zajednice, sa sjedištem u Novom Pazaru, Mustafa Jusufspahić odgovara pitanjem:

“Kako gleda i Srpska pravoslavna crkva na Crnogorsku?”

Nije, kaže, zadovoljan, ali ne želi da ide u sukobe sa braćom koja gledaju malo drugačije na Beograd, odnosno malo više preko Drine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.