Istopolnim parovima neće biti omogućeno da usvajaju djecu
Ilustracija

Nije potrebno da se mijenja Ustav

Istopolnim parovima neće biti omogućeno da usvajaju djecu

Zakon o registrovanom ili građanskom partnerstvu, koji je u izradi i koji se bavi pravima istopolnih parova, neće zahtijevati promjenu Ustava, a radna grupa će pokušati, takođe, da izbjegne potrebu korigovanja ostalih zakona, rekla je za Pobjedu pomoćnica ministra za ljudska prava Blanka Radošević Marović.

U ovaj zakon pokušaće da uvrste sva prava predviđena za istopolne parove kako bi izbjegli potrebu da se dodatno mijenjaju ili dopunjavaju neki drugi akti.

Ukoliko to uspiju, kako je pojasnila pomoćnica ministra, zakon će moći da se primjenjuje odmah nakon usvajanja.

Zbog toga članovi radne grupe analiziraju zakone koji, između ostalog, uređuju porodične i obligacione odnose, svojinsko-pravne odnose, nasljeđivanje, socijalnu zaštitu, zdravstveno i penzijsko osiguranje, te će ponuditi na usvajanje rješenje koje će biti u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore.

"Imajući u vidu praksu zemalja iz okruženja shvatili smo, takođe, da nije potrebno mijenjati ni Ustav zato što reguliše brak kao zajednicu muškarca i žene, a to načelo nas u ovom slučaju ne tangira, jer ovo na čemu radimo nije brak", istakla je Radošević Marović za Pobjedu.

Ono što je za sada, prema njenim riječima, sigurno jeste da će se građansko ili registrovano partnerstvo sklapati kod matičara gdje će, takođe, kao prilikom sklapanja braka, biti potrebna dva svjedoka. U ovom slučaju, kako je precizirala, postojaće poseban registar gdje će se unositi podaci o sklopljenim partnerstvima.

Ova zajednica se, izričita je ona, nikako ne može izjednačiti sa bračnom koja, između ostalog, ima znatno veći obim prava kada su u pitanju porodični odnosi, posebno potomstvo.

Istopolnim parovima, kako je istakla, neće biti omogućeno da usvajaju djecu, niti mogu da budu njihovi staratelji ili hranitelji.

"Nevladine organizacije to i ne traže. Saglasni su sa tim da u ovim zajednicama nema usvajanja djece. Zakon to ne predviđa kao opciju, a neće postojati ni mogućnost da imaju djecu putem vještačke oplodnje u okviru registrovanog ili građanskog partnerstva. Porodica se definiše kao zajednica roditelja, odnosno bračnih partnera i djece, što je jasno definisano Ustavom, Porodičnim zakonom i drugim zakonima koji regulišu pitanja iz porodičnog života. Proširivanjem obima prava na djecu izjednačili bismo partnerstvo i brak, što nam nije namjera", istakla je ona. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.