Iako ne djeluje tako, za mobilni telefon snijeg je gori od vode
Foto: Ilustracija

Brzo se otopi

Iako ne djeluje tako, za mobilni telefon snijeg je gori od vode

Iako je snijeg, posebno na velikim minusima, suv, mobilni telefon je topliji i brzo će ga otopiti. Osim toga, za razliku od vode, snijeg će se lijepiti za mobilni.

Evo šta treba da uradite kada vam mobilni padne u snijeg.

Brzo reagujte

Prvo i osnovno, reagujte brzo. Smjesta ga pokupite i, ako možete, izvadite karticu i bateriju. Zamotajte telefon u nešto mekano. Idealni su papirne maramice, ali mogu da posluže i vaše rukavice (naravno, ako nisu mokre), prenosi Kolektiv.

Ne tresite ga

S mokrim telefonom postupajte što nježnije. Ako ga tresete, mogli biste vlagu uvući dublje u telefon.

Osušite unutrašnjost

Pokupite eventualne kapljice tapkanjem mekim ubrusom ili maramicom. Nemojte trljati kako ne biste dodatno raširili vodu. Nikako ga ne sušite fenom Ako je na telefonu nogo vode, pokušajte te kapi da usisate i tapkanjem očistite. Naravno, držeći cijev usisavača na udaljenosti (kako ne bi voda ušla u sam usisavač). Nipišto ne koristite fen jer će samo utjerati vodu dublje u telefon. Iz istog razloga nije dobro ni duvati u mobilni.

Pirinač

Ako imate, stavite mobitel među paketiće silica gela. Ako ne, poslužiće i pirinač.

Čekajte

Kratki spoj je najgora stvar koja se može da se dogodi telefonu pa zato sačekajte prije nego što upalite. Što duže četate, to bolje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.