Potpisan Ugovor za projekat telemedicine
Foto: Ministarstvo zdravlja

Donaciju vrijednu 900.000 eura

Potpisan Ugovor za projekat telemedicine

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević i izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić potpisali su Ugovor o donaciji za realizaciju projekta telemedicine, koji ima za cilj pozicioniranje crnogorskog zdravstvenog sistema na potpuno novim temeljima kroz poboljšanje zdravstvenih usluga za građane Crne Gore.

Donaciju vrijednu 900.000 eura kroz pilot projekat realizovaće Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti – CANU, uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Projekat u prvoj fazi obuhvata spajanje KCCG sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima. U sva četiri centra biće obezbijeđeni posebni prostori i savremeni uslovi za rad i mogućnost da ljekari dijagnostičke nalaze koji su urađeni u regionalnim centrima (ultrazvuk, skener) odmah pošalju u jedinstvenu bazu uz poštovanje svih zdravstvenih normi u razmjeni ličnih podataka pacijenata.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je nakon ceremonije potpisivanja ugovora da se realizacijom ovog projekta postiže kvalitet više u pružanju zdravstvene zaštite, smanjuje vrijeme čekanja od početka medicinske usluge do dobijanja konačnog stručnog nalaza, smanjuje potreba za putovanjem pacijenata radi dobijanja stručnog mišljenja i nastavka adekvatnog medicinskog tretmana.

"Projekat telemedicine se zasniva na sledećem- doktor kada vrši dijagnostičke procedure u jednoj od ove tri bolnice, ne mora ubuduće da šalje pacijenta sa nalazom u KCCG, već će ga poslati ovom digitalno-komunikacionom vezom, pa će biti u prilici da od kolega iz KCCG dobije mišljenje i predloge za dalje liječenje u mjestu boravka", rekao je Hrapović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević rekla je da je uvezivanje KCCG i tri bolnice prva faza projekta, i da će kroz dvadesetčetvoročasovnu komunikaciju ljekari ove tri ustanove sa KCCG imati mogućnost da zajednički donose odluke o daljem tretmanu pacijenta.

"Druga faza projekta je umrežavanje KCCG sa bolnicama u regionu sa kojim KCCG ima potpisane sporazume o saradnji i čiji konsultanti će takođe neposredno biti uključeni u liječenje naših pacijenata. Treća faza projekta je umrežavanje sa bolnicama u svijetu. Veliki broj crnogorskih ljekara radi u prestižnim svjetskim medicinskim centrima i ovo će biti prilika da se razmijeni mišljenje sa njima i primijene najsavremenije doktrine", rekla je Kovačević.

Izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić objasnio je da će osim snimka, biti omogućena i konferencijska veza između ljekara.

"Ovim projektom ćemo pokazati svu našu moć i snažnu infrastrukturu koju smo izgradili u poslednje dvije godine i drago nam je što ćemo dio te infrastrukture donirati i dati na upravljanje KCCG“, istakao je Lučić.

Planirano je da pilot projekat traje godinu dana, a Lučić očekuje da prva faza projekta bude završena u roku od tri mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.