Odobreno korištenje videosnimka u pravila fudbalske igre
ilustracija

Odobreno korištenje videosnimka u pravila fudbalske igre

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) danas je jednoglasno odobrilo korištenje videosnimka u pravila fudbalske igre, čime je otvoren put za korištenje sudijskog video asistenta (VAR) na Svjetskom prvenstvu koje će se ovog ljeta održati u Rusiji.

IFAB je tijelo koje mora priznati svako pravilo fudbalske igre prije njegovog usvajanja. S obzirom da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) niti jedno pravilo ne može samostalno promijeniti bez IFAB-a, današnja odluka bi mogla biti revolucionarna za igru koju često nazivaju “najvažnijom sporednom stvari na svijetu“.

IFAB je u subotu izglasao odluku da se VAR uvrsti u pravila fudbalske igre, ali prije njegove primjene na Mundijalu i FIFA mora donijeti odluku o korištenju video sistema na Svjetskom prvenstvu. To bi se moglo dogoditi već 16. marta kada će se sastati Savjet FIFA-e u kolumbijskoj Bogoti.

Đani Infantino, predsjednik FIFA-e, već dugo govori da sudije na Svjetskom prvenstvu trebaju dobiti pomoć tehnologije kako bi se broj grešaka na jednom do najvećih sportskih događaja na planeti sveo na minimum.

Pregledom videosnimka sudije imaju mogućnost da provjere svoje odluke vezane za dosuđivanje kaznenog udarca, procjenu regularnosti gola, dodjeljivanja crvenog kartona ili provjere identiteta igrača.

VAR se testno koristio na FIFA Kupu konfederacija igranom prošlog ljeta u Rusiji. Slično testiranje prolazi i u mnogim nacionalnim takmičenjima širom svijeta.

Nedavno je Aleksandar Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), kazao da se VAR sistem neće u skorije vrijeme početi koristiti u utakmicama Lige šampiona.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.