EU uvodi taksu na Harli-Dejvidson, burbon i farmerke Levis
ilustracija

Odgovor na Trampovu taksu na uvoz čelika i aluminijuma

EU uvodi taksu na Harli-Dejvidson, burbon i farmerke Levis

Evropska unija priprema mjere protiv američkih firmi i robnih marki jer je predsjednik Donald Tramp najavio taksu na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

"EU priprema kontramjere vezane za prava uvoza američkih proizvoda, na primjer motocikle 'Harli-Dejvidson', burbon (vrstu američkog viskija) i farmerki 'Levis' ", rekao je juče njemačkim novinarima portparol predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Tramp je najavio da sledeće nedelje uvodi uvoznu taksu od 25 odsto na čelik, a 10 odsto na aluminijum, ali ne i na koje zemlje će se carine odnositi.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je dan ranije rekao da će EU "u odbrani svojih interesa reagovati snažno i proporcionalno" i da "neće sjedeti skrštenih ruku dok evropska industrija trpi udarce nepravednih mjera".

"Evropi treba trgovinska politika sposobna da se odbrani. Nećemo biti naivni", rekao je Junker.

Potpredsjednik Evropske komisije, Jirki Katainen je ocijenio da postoji mogućnost da se izbjegne trgovinski rat sa SAD.

On je rekao da su evropske kontramjere "spremne već neko vrijeme", da su u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije, i da bi kompenzovale potencijalne gubitke evropske industrije, drugog svjetskog proizvodjača čelika, iza Kine.

SAD uvoze 30 miliona tona čelika godišnje, u vrijednosti od 24 milijarde dolara i najveći su uvoznik u svijetu, po podacima Ministarstva ekonomije Njemačke.

Oko četiri odsto te količine se uvozi iz Njemačke, dok 50 odsto u SAD dolazi iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.