Željeznički prevoz kupuje tri nova voza, uvode i nove mjere štednje
ilustracija

Vrijedna 13 miliona eura

Željeznički prevoz kupuje tri nova voza, uvode i nove mjere štednje

Željeznički prevoz (ŽPCG) će ove godine sprovesti tender za nabavku tri nova elektromotorna voza vrijedna 13 miliona eura, naveo je izvršni direktor ove kompanije Predrag Popović.

- Nabavka vozova će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske unije, dijelom iz kredita KFV banke i uz pomoć Vlade. Vozovi će se koristiti u lokalnom saobraćaju, a isporuka se planira naredne godine - kazao je Popović Pobjedi.

ŽPCG je 2013. godine kupio tri elektromotorna voza španskog proizvođača CAF-a za 13,05 miliona eura, koji su obezbijeđeni od kredita EBRD. -

ŽPCG dobija sredstva iz budžeta za otplatu ovog kredita, koji se servisira u dva godišnja anuiteta po 600 hiljada eura - izjavio je Popović.

Naveo je da je ŽPCG u prvih devet mjeseci prošle godine imala 816.783 eura gubitka, što objašnjava dijelom i nesaobraćanjem ,,noćnog“ voza iz Beograda tokom većeg dijela prošle godine zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji. Gubici po ovom osnovu iznosili su 450.000 eura.

Na loš rezultat su uticali i zastoji zbog rekonstrukcije tunela Sozina i na dionici pruge Zeta-Virpazar, usljed pojave previsokog napona na kontaktnoj mreži.

- Sve to imalo je za posljedicu smanjenje prihoda. Imajući u vidu pozitivne efekte iz četvrtog kvartala 2017. godine kao i dobijena sredstva po rebalansu budžeta, za očekivati je bolji poslovni rezultat za prošlu godinu, mada ćemo ostati u zoni negativnog - izjavio je Popović i njajavio mjere štednje koje se ogledaju u smanjenju broja zaposlenih, primjeni nove organizacione šeme i novog akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora.

Vlada je krajem prošle godine usvojila rebalans budžeta, od kojeg je 1,9 miliona eura opredijeljeno za Željeznički prevoz. 

Popović je kazao da je od tog novca 600 hiljada uplaćeno Željezničkoj infrastrukturi po osnovu duga za struju, pola miliona zagrebačkoj kompaniji TŽV ,,Gredelj“ za popravku vozova, po 100 hiljada Održavanju željezničkih voznih sredstava i Lovćen osiguranju, a 107 hiljada dobavljačima rezervnih djelova. 

 - Sa ostatkom od 510 hiljada eura platićemo opravke dvije lokomotive rumunskoj firmi Reloc iz Krajove - dodao je Popović i dodao da su lani iz budžeta dobijali mjesečnu subvenciju po osnovu ugovora o javnom prevozu u od 233.333 eura. - Ukupna sredstva koja je ŽPCG dobio u 2017. iz bužeta nijesu dovoljna za modernizaciju vozova, ali jesu za redovno održavanje postojećih - kazao je Popović i istakao da naš putnički željeznički prevoz nije savremen i moderan kao u razvijenim evropskim državama, ali je siguran i bezbjedan. Istakao je da ŽPCG nije korisnik državne pomoći u klasičnom smislu, jer država ima obavezu po ugovoru o javnom prevozu. Takav koncept finansiranja željezničkog javnog prevoza prisutan je u svim evropskim državama. 

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.