Marković: Unaprijeđen sistem zdravstvene zaštite

Marković: Unaprijeđen sistem zdravstvene zaštite

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas rukovodstvo Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom dr Kenanom Hrapovićem koje je zatražilo sastanak kako bi predstavilo Premijeru rezultate ostvarene tokom proteklih petnaest mjeseci.

Predstavnici Ministarstva zdravlja informisali su predsjednika Vlade o sistemu primjene nove liste ljekova i elektronskih recepata koji je, u skladu sa planom, funkcionalan od 1. marta 2018. godine.

Predsjednik Vlade je sa zadovoljstvom konstatovao napredak zdravstvenog sistema istakavši da je ta činjenica registrovana i van granica naše zemlje i to: napretkom Crne Gore za 9 mjesta na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) što je najveći skok u odnosu na ostale rangirane države i boljim rangom naše zemlje po Lancet indeksu koji mjeri kvalitet i dostupnost zdravstvenih usluga gdje se naša zemlja sa 81 poenom nalazi na 36. mjestu od 195 zemalja, ispred svih država regiona izuzev Hrvatske - saopšteno je iz Vlade nakon sastanka.

Marković je naglasio da su dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite presudno važni za bolji kvalitet života građana i s tim u vezi ukazao predstavnicima Ministarstva zdravlja na potrebu kontinuiranog unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo riječi i o daljem nastavku reformi sistema zdravstvene zaštite, usavršavanju specijalista i subspecijalista iz naših bolnica i Kliničkog centra Crne Gore u referentnnim zdravstvenim ustanovana u regionu i daljem inostranstvu za šta su već izdvojena sredstva u budžetu.

Od juče je, podsjeća se, u 54 apoteke Montefarma i 166 privatnih apoteka, koje imaju zaključene ugovore sa Fondom zdravstva, funkcionalna primjena elektronskih recepata čime je obezbijeđena kontrola propisivanja, izdavanja i potrošnje ljekova i smanjila mogućnost zloupotreba.

Nova lista ljekova, koja se primjenjuje od 1. marta 2018. godine podrazumijeva obezbjeđivanje savremene terapije, koja će u velikoj mjeri će doprinijeti poboljšanju zdravlja građana posebno na početku bolesti, smanjenju kasnijih komplikacija, produženog liječenja i kvaliteta života pacijenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.