Menstrualni grčevi jednako bolni kao srčani udar, žene bi trebale da dobijaju slobodne dane
Foto: Ilustracija

"Trpe u tišini"

Menstrualni grčevi jednako bolni kao srčani udar, žene bi trebale da dobijaju slobodne dane

Kada žene pokušavaju objasniti bolove za vrijeme menstruacije (posebno muškarcima), teško je to opisati.

Za vrijeme menstruacije žene se često boje da izraze bol koju ona nanosi, kako ih drugi ne bi vidjeli kao preosjetljive, dramatične i slično, pa trpe u tišini.

Profesor s londonskog univerziteta, Džon Gulebad rekao je za "Quartz" da pacijenti opisuju menstrualne grčeve jednako bolnima kao srčani udar.

Bolovi su toliko jaki da bi žene mlađe od 30 godina trebale dobiti slobodne dane s posla, jer istraživanje pokazuje da 20 posto žena menstruacija sprječava da obavljaju svoje svakodnevne zadatke kako treba, kaže američka "Academy of Family Physicians".

Bolne se menstruacije najčešće pojavljuju kod žena koje su prvu menstruaciju dobile prije 11. godine, imaju jače krvarenje, koje su  nešto deblje građe, puše cigarete i piju alkohol i koje nikada nijesu bile trudne. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.