Sporazum o demarkaciji nije promijenjen
Foto: Skupština.me

Sporazum o demarkaciji nije promijenjen

Nema promjena u Sporazumu o demarkaciji granice sa Kosovom, jer bi u suprotnom, Skupština Crne Gore morala opet taj dokument da ratifikuje, kazao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Opozicija je u Skupštini optužila vlast da je izmijenila sporazum o demarkaciji sa Kosovom, što su demantovali predstavnici vlasti.

Na dnevnom redu Skupštine je predlog Zakona o potvrđivanju Konvencije o sporazumima o izboru suda. Priča o sporazumima o izboru suda, poslanike DF-a odvukla je na onu koja se odnosi na ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova.

„Ja Luiđa Škrelju, od milošte zvanog Ljubo, prozivam da se kao Albanac izjasni o tajnim pregovorima između takozvane države Kosovo, sa Flipom Vujanovićem i sa Duškom Markovićem, gdje se pokušava Crnoj Gori oduzeti preko 50 km njene teritorije“, kazao je poslanik DF-a Milan Knežević.

Škrelja je odgovorio da nije riječ o bilo kakvom tajnom sporazumu.

„Niti tajnim večerama, nego je to odgovoran odnos državnika za očuvanje mira i dobrosusjedskih odnosa u regionu. Praktično i konkretno između dvije prijateljske države“, kazao je Škrelja.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović pozvao je predsjednika Parlamenta Ivana Brajovića da pozove predsjednika države Filipa Vujanovića, da objasni šta je potpisao sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

„Crna Gora je priznala Kosovo, i nije jedina država koja je priznala Kosovo, i dobro bi bilo da u parlamentu Crne Gore govorite na nivou činjenica. Kad je u pitanju nešto što smo mi ratifikovali, mi smo ratifikovali Sporazum i za nas je to definitivno završena stvar. Ne može biti ništa drugo što mijenja taj ratifikovani sporazum, jer bi prethodno morao da dođe na ponovnu ratifikaciju“, naveo je Brajović.

Poslanici se nijesu držali dnevnog reda ni kada su pomenuli odluku DIK-a da poništi izbore u Beranama na pet biračkih mjesta. U DF-u smatraju da su prigovori DPS-a o neregularnostima naknadna pamet, dok iz vladajuće partije poručuju da su za njih imali brojne razloge, ali i da se opozicionari ne bude kada i oni rade isto.

"Sada se pitam, kako to posmatramo, na neki način, tamo gdje nam odgovara prihvatamo odluku DIK-a, a tamo gdje ne dogovara u tom slučaju kažemo da je to kršenje zakona", kazao je poslanik DPS-a, Bogdan Fatić.

Milutin Zogović (DF) je Fatiću rekao da treba stane iza svoje riječi. "Ako ste priznali rezultate izbora da ne dozvolite sebi da poslije neko drugi manipuliše sa vama".

Fatić je odgovorio da u tom trenutku kada je saopštavao da su postigli najači rezultat nije znao za sve propuste i ono što se dešavalo na biračkim mjestima.

Takođe, poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o sporazumima o izboru suda.

"Konvencije o sporazumima o izboru suda u suštini podrazumijeva jednu vrstu prorakcionog sporazuma kojima daje ovlašćenje ugovornim stranama da govore u isključivu nadležnost suda u tim oblastima", kazao je ministar pravde Zoran Pažin.

Benefiti potvrđivanja Konvencije o sporazumima o izboru suda su, kaže Pažin, pravna sigurnost u međunarodno pravnim odnosima, u pogledu građanskog prava.

Skupština je raspravljala i o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih Država na unapređenju ispunjavanja međunarodnih poreskih obaveza i sprovođenju FATCA.

Nastavak proljećnjeg zasjedanja zakazan je za 8. mart.

Poslanici su odlučili da za novog člana skupštinskog ustavnog odbora izaberu Radula Novovića. U Odboru za rodnu ravnopravnost ubuduće će biće Zvonko Vuković, a u Odboru za politički sistem i pravosuđe Jovanka Laličić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.