Nikad nije kasno: Djeca im studiraju, one idu u osnovnu školu
OŠ"Pavle Žižić", Foto: Kodex

15 žena u Bijelom Polju nastavilo osnovno obrazovanje

Nikad nije kasno: Djeca im studiraju, one idu u osnovnu školu

Poznato je da su naše mame, bake, tetke i strine nekada završavale samo 4 razreda osnovne škole i često odustajale od daljeg školovanja. Razloga za to je bilo mnogo. Rana udaja, nedovoljno novčanih sredstava i mnogo drugih razloga je bilo da žensko dijete ne završi makar osnovno obrazovanje.

Nekada su žene bile diskrimisane na svim poljima. Ulagati u obrazovanje ženske djece nekada je bila neprihvatljiva investicija. Srećom vremena se mijenjaju i obrazovanje je sada dostupno svima a nekima je pružena i druga šansa u šklskim klupama.

Tako je sada omogućeno svima koji nijesu završili osnovnu školu da vanredno polažu ispite po razredima i time steknu diplomu o završenom osnovnom obrazovanju.

Takvih je i 15 kandidatkinja-polaznica koji radnim danima pohađaju pripremnu nastavu od petog do devetog razreda u Osnovnoj školi „Pavle Žižić“ u Njegnjevu u Bijelom Polju.

20180227132219

OŠ"Pavle Žižić" u Njegnjevu, Foto: Kodex

Krajem novembra prošle godine raspisan je konkurs na koji su se mogli prijaviti svi zainteresovani sa sjevera Crne Gore jer ova škola posjeduje licencu za ovaj posebni vid nastave koju finansira Ministarstvo prosvjete.

„Od 4 škole u Crnoj Gori koje posjeduju licencu za Osnovno obrazovanje odraslih, naša škola je jedna od njih i trudimo se da izađemo u susret svim zainteresovanim polaznicima iz Bijelog Polja i susjednih gradova“, kazala je za portal Kodex direktorica ove vaspitno-obrazovne ustanove Tatjana Šebek.

20180227122358

Tatjana Šebek, Foto: Kodex

U ovom roku upisano je 15 polaznica različite dobi, od čega su polovina pripadnice Romske populacije.

„Obično su djeca naših polaznica na studijama ili u srednjoj školi i one su sada u godinama kada mogu da rade, pa se nadaju da će nakon završetka osnovne škole mogu nastaviti neko doškolovavanje ili određenu obuku kako bi se usavršile i radno angažovale“, kazala je Šebek.

Različiti su razlozi zbog kojih nijesu završili osnovno obrazovanje i zbog kojih su se nakon toliko vremena ponovo vratili u školske klupe, ali smatraju da nikada nije kasno da urade nešto za sebe.

2775206615885753178979884583878400402985018n

Polaznice pohađaju nastavu poslije prve smjene u školi

Idža Selimović jedna je od polaznica i pohađa osmi razred. Izrazila je veliko zadovoljstvo i zahvalnost kolektivu škole na ljubaznosti, pomoći i profesionalnom odnosu.

„Svi su divni prema nama bez obzira na naše godine i vrijeme koje je neophodno da bi mi savladali gradivo, maksimalno se trude. Nadam se da će mi diploma o završenom osnovnom obrazovanju omogućiti da brže i lakše dođem do posla“, kazala nam je Idža.

Predavači su, kako je istakla Šebek, redovni nastavnici škole koji na najbolji način prenose znanje polaznicima i pružaju im razumijevanje, neophodnu pomoć i materijale koji će im omogućiti kvalitetnije i uspješnije rezultate.

„Sredinom marta, nakon održanih časova biće organizovano polaganje po razredima koje su polagali u ovom roku. Naredni rok će biti nakon održane nastave za naredni razred tako da će procedura ići mnogo brže na obostrano zadovoljstvo i predavača i polaznika“, kazala je Šebek.

Polaznice će po završenom školovanju osim znanja obogatiti i krug prijatelja koje će steći tokom nastave jer svi znamo da nema boljeg druga od druga iz klupe, što ne mora biti izuzetak ni u ovom slučaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.