Obilježen Dan zaštite i spašavanja i Međunarodni dan civilne zaštite

Prošla godina bila teška i puna izazova za ukupan sistem zbog požara, ukupno 16.655 intervencija Službi zaštite i spašavanja

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Crne Gore, simulirajući gašenje požara i spasavajući povrijeđene u saobraćajnoj nesreći, obilježili su danas Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodni dan civilne zaštite.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je na svečanosti da je obaveza svih građana i predstavnika institucija da doprinesu smanjenju rizika od svih vrsta opasnosti, da podižu svijest, kulturu i jačaju sigurnosti i bezbjednosti. 

U objektu Službe zaštite Podgorica, održana je svečanost, na kojoj su nagrađeni najbolji pojedinci u protekloj godini. 

Ministartsvo unutrašnjih poslova i većina opština za ovu godinu opredijelili su više novca za vanredne situacije, nego prethodnih godina. 

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, to potvrđuje da „smo svi shvatili da je izgradnja i razvoj ovog sistema od posebne važnosti za sigurnost svih naših građana“. 

"Očekujemo da će se u narednom šestogodišnjem periodu dodatno unaprijediti sistem zaštite i spašavanja i biti još efikasniji“, rekao je Nuhodžić, prenosi Anadolija. 

On je saopštio da je prošla godina bila teška i puna izazova za ukupan sistem zbog požara koji su tokom ljeta zahvatili Crnu Goru i otvorili mnoga statusna i organizaciona pitanja vatrogasaca - spasilaca. 

"Želim da podsjetim na spremnost Vlade i ličnu posvećenost premijera da učestvuje u rješavanju ovih pitanja“, naveo je Nuhodžić. 

On je poručio da je ta aktivnost u toku i da vjeruje da će rezultirati rješenjima koja su na obostrano zadovoljstvo. 

Direktor direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić saopštio je da je obaveza svake države da izgrađuje sopstveni sistem zaštite i spašavanja i društvo čini otpornim na katastrofe. 

"Činimo to u skladu sa finansijskim mogućnostima, uvažavajući dobru praksu, regionalna i evropska iskustavau ovoj oblasti“, kazao je Mulić. 

On je dodao da sistem razvijaju na državnom i lokalnom nivou. 

"U ovom trenutku Direktorat za vanredne situacije realizuje 12 projekata u vrijednosti od 4,5 miliona eura i kroz njih ćemo nabaviti vrijednu opremu i realizovati brojne obuke“, saopštio je Mulić,prenosi AA.

On je i saopštio da je operativno-komunikacioni centar 112 Direktorata za vanredne situacije prošle godine primio 103 hiljade poziva i koordinirao 41 akcijom u kojima je spašeno 47 osoba. 

Službe zaštite i spašavanja prošle godine imale su ukupno 16.655 intervencija. 

Nakon svečanosti, na poligonu Službe zaštite prikazana je vježba intervencije nakon požara, vježba spasavanja nakon saobraćajne nezgode, kao i vježba sigurnog transporta povrijeđenih, u kojoj je učestvovao i helikopter MUP-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.