Junker: Trenutno nijedna od zemalja regiona ne ispunjava sve obaveze
Junker

Pažnju posvetiti sprovođenju reformi, manje datumima

Junker: Trenutno nijedna od zemalja regiona ne ispunjava sve obaveze

Žan Klod Junker rekao u Sofiji da se nakon posjete zemljama Zapadnog Balkana vraća u Brisel sa uvjerenjem da je državama tog regiona mjesto u EU.

Predsjednik Evropske komisije je kazao da je njegova poruka da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslijediti, shvaćena, kao i da su sagovornici razumjeli da se mora veća pažnja posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima.

“Datumi su manje važni od zadataka koji su pred tim zemljama. Ne možemo činiti nikakve ustupke po pitanju uslova za pristupanje, jer to ne bi bilo u interesu zemalja regiona i EU”, kazao je Junker na konferenciji za štampu povodom Samita lidera Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Istakao je da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da su zemlje regiona u različitoj fazi približavanja Uniji.

“U svim zemljama sam konstatovao sličan elan i želju za sprovođenje reformi, koje moraju biti implementirane do pristupanja”, naglasio je Junker. 

On je rekao da je, kada je započeo svoj mandat na čelu EK 2014. godine rekao da neće nijedna nova članica biti primljena do kraja mandata tog saziva komisija, koji ističe 1. novembra iduće godine, što je, kako je konstatovao, dovelo do frustracije u region, pa je bio prinuđen da precizira svoje riječi. 

Ponovio je da sve zemlje koje žele da pristupe EU moraju ispuniti kriterijume, a da trenutno nijedna od zemalja regiona ne ispunjava sve obaveze.

Međutim Junker je konstatovao ogroman napredak svih “partnera” u regionu. Ukazao je da mora da insistira na borbi protiv kriminala, korupcije, jer su to zla koja razaraju naša društva. 

Neophodno je da sve zemlje koje žele da pristupe EU okončaju bilateralne konflikte. Ne želimo da uvozimo nestabilnosti koje postoje na Zapadnom Balkanu, već želimo da izvozimo na Balkan stabilnost koju smo postigli kroz proces evropske integracije”, objasnio je on. 

Kazao je da se na zapadu mnogo govori o Balkanu, ali ne i sa Balkanom na način koji bi omogućio da se razumiju partneri u regionu. Objasnio je da je EU veliko tržište koje donosi benefite po privredu, ali je Unija prije svega zajednica vrijednosti, što ne bi trebalo da se izgubi iz vida. Prenio je da će na Samitu u Sofiji biti riječi o procesu širenja EU, ali prije svega o problemima migracije, kao i ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana. 

“Neophodno je da razgovaramo o povezivanju zemalja regiona. Želio bih da na ovom Samitu damo konkretne predloge kako poboljšati povezanost u regionu, koji je od posebnog značaja za EU”, naglasio je on, prenosi B92.

Rekao je da je neophodno da se razgovara o finansiranju projekata za povezivanje regiona, jer je konektivnost veoma bitna. 

“To je jedan od razloga što zahtijevam od članica EU da ispune svoje obaveze oko finansijskog okvira Unije za naredni period. Ne možemo reći da se finansiranje pokrenutih projekata završava 2020. kada ističe aktuelni finansijski okvir, već moramo imati predvidivost”, naglasio je Junker.

Takođe je pohvalio Bugarsku za odlično, prvo, predsjedavanje EU, rekavši da mediji često ne pridaju dovoljno pažnje rezultatima koji se postižu.

“Bugari mogu biti ponosni na svoje rukovodstvo zbog rezultata koje postiže tokom predsjedavanja EU”, zaključio je Junker.


Crnogorski premijer Duško Marković prisustvuje radnom sastanku lidera Zapadnobalkanske šestorke u Sofiji.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.