Putin: Pravimo novo oružje, sad će nas slušati (VIDEO)
Vladimir Putin, foto:Tanjug/AP

Redovni godišnji govor o stanju nacije

Putin: Pravimo novo oružje, sad će nas slušati (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je, u svom redovnom godišnjem govoru o stanju nacije, da bi trebalo da Rusija prepolovi siromaštvo u narednih šest godina. Osim ekonomskih tema, Putin je govorio i o namjeri da poveća dugovečnost, a najveći dio govora ruskog predsjednika o stanju nacije fokusiran je bio na naoružanje, vojsku, Siriju i sukob s Amerikom.

Ruski predsjednik  izjavio je da Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog PRO na teritoriji drugih država.

Ime za to oružje zasad nije izabrano, „očekujemo predlog Ministarstva odbrane“, rekao je ruski predsjednik, obraćajući se prisutnima u Federalnoj skupštini.

Borba protiv novog ruskog oružja je besperspektivna i besmislena, poručio je Putin.

„Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu američku protivraketnu odbranu. Prije stvaranja novih sistema naoružanja niko nas nije slušao, poslušajte nas sada", rekao je Putin.

Putin je podsjetio da je Vašington istupio iz ranijeg sporazuma o protivraketnoj odbrani, a da su svi predlozi Rusije odbačeni. Zbog toga, objasnio je, Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američke protivraketne odbrane na teritoriji drugih država.

Kao primjer efikasnog oružja, Putin je naveo ruske rakete „Sarmat“, ocijenivši da čak ni perspektivni sistemi PRO nisu smetanja za njih.

„Pri težini od preko 200 tona, ona ima kratki aktivni dio leta, što otežava njegovo presretanje sistemima PRO“, rekao je ruski šef države.

Niko nema takvo oružje, naveo je predsjednik. Kada se pojavi, „naši momci će napraviti nešto novo“, dodao je on.

Komentarišući akcije SAD prema Rusiji, Putin je rekao da se u blizini ruskih granica nalazi pet krstarica i 30 razarača.

„U sastav pomorske grupe sistema američkog PRO ulazi pet krstarica i 30 razarača koji se nalaze u blizini ruskih granica“, rekao je Putin.

Tokom Putinovog govora, na dva velika video-bima prikazano je novo strateško naoružanje.

Ruski predsjednik kaže da je supersonični sistem „Kinžal“ već uspejšno testiran i da nalazi se u vojsci na jugu zemlje.

„Važno je stvaranje visokopreciznog avijaciono-raketnog kompleksa koji nema sebi ravnog u svijetu. On je uspješno testiran i već se od 1. decembra prošle godine nalazi na aerodromima Južnog vojnog okruga“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, novo rusko oružje može da manevriše u slojevima atmosfere.

„Ono će biti praktično neuhvatljivo. Brzina će biti supersonična. Biće kao meteor“, rekao je Putin, dodajući da je to oružje je zasad dobilo ime „Avangarda“.

Smanjenje siromaštva

"Moramo da riješimo jedan od ključnih zadataka u deceniji koja dolazi - da osiguramo siguran, dugoročni rast realnih prihoda građana, i za šest godina, da smanjimo barem napola stepen siromaštva", istakao je Putin.

Prema ruskom predsjedniku, cio sistem socijalne pomoći treba da se zasniva "na principima pravednosti i ciljanja". 

Pomoć treba da bude obezbijeđena za one građane i porodice kojima je ona zaista neophodna, dodao je Putin. 

Putin je rekao da razmatra da izdvoji 60 milijardi dolara za sprovođenje demografskih mjera u Rusiji u narednih šest godina. 

To je, kako je rekao, za 40 odsto više nego u prethodnih šest godina. 

Rusija mora da postane svjetski centar za obradu i skladištenje podataka, istakao je Putin. 

"Uz pomoć naprednih komunikacija otvorićemo za naše ljude sve mogućnosti digitalnog svijeta", rekao je Putin i dodao da će do 2024. godine biti omogućen brz pristup internetu širom Rusije, prenijela je ruska agencija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.