Optuživanje Poljaka za holokaust krivično djelo
Aušvic

Zakon stupio na snagu

Optuživanje Poljaka za holokaust krivično djelo

Poljski zakon po kojem se krivičnim djelom smatra optuživanje poljske nacije za zločine koje je počinila nacistička Njemačka stupio je na snagu, prenijeli su poljski mediji.

Zakon je izazvao krizu sa Izraelom, čiji se zvaničnici plaše da je pravi cilj donošenja takvog zakona suzbijanje istrage o Poljacima koji su ubijali Jevreje tokom Drugog svjetskog rata, što su poljski zvaničnici negirali.

Novi zakon danas je stupio na snagu, a u Jerusalimu je u toku prvi radni sastanak predstavnika Poljske i Izraela namijenjen rješavanju spora oko zakona.

Predsjednik Poljske Andžej Duda potpisao je prošlog mjeseca novi zakon, ali ga je poslao ustavnom sudu na uvid.

Poljski zvaničnici su saopštili da ni protiv koga neće biti pokrenut krivični postupak dok sud ne donese svoju presudu, koja se očekuje u narednih nekoliko sedmica, prenio je AP.

Međutim, tužioci već rade na slučajevima u kojima je Poljska meta kleveta u vezi sa aktivnostima tokom rata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.