Junker: Od suštinske važnosti ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom
Junker, foto:AA

"Ne može se izbjeći"

Junker: Od suštinske važnosti ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je nakon susreta sa najvišim kosovskim zvaničnicima da je od suštinske važnosti da Skupština Kosova ubrzo ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom kako bi građani Kosova dobili viznu liberalizaciju.

Predsjednik Junker, evropski komesar Johanes Han i visoka predstavnice Federika Mogerini po dolasku u Prištini u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, imali su zajednički sastanak sa predskednikom Hašimom Tačijem, predsjednikom Skupštine Kadrijom Veselijem i premijerom Ramušem Haradinajem. 

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Junker je kazao da nedavno objavljena nova Strategija za proširenje za zemlje Zapadnog Balkana, ističe važnost reformi u regionu, pa tako i na Kosovu. 

“Na Kosovu te reforme moraju biti usredsređene na poštovanje vladavine prava, jačanje pravosuđa, pravde i na poštovanje osnovnih prava. To očekuju stanovnici Kosova, naročito najmlađi koji su najtalentovaniji među njima. Vladavina prava, pravda, osnovna prava moraju biti osnova napretka razvoja Kosova”, kazao je Junker, javlja Anadolija.

On je dalje naglasio da je od suštinske važnosti da kosovska Skupština ubrzo izglasa ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom. 

“To je od krucijalne važnosti. Ne može se to izbjeći. To je važan korak na putu liberalizacije viznog režima. Jasno je da će stanovnici Kosova biti prvi koji će imati koristi od toga", kazao je Junker. 

2018022822897233231207718Web

Foto:Anadolija

Po njegovim riječima, za liberalizaciju viza je neophodno i pojačati napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da moraju postojati konkretni rezultati. 

Junker je istakao i da je važno da se odnosi Kosova i Srbije razviju na novim odnosima i da Kosovari i Srbi pronađu pravno obavezujući sporazum koji će im omogućiti da dalje napreduju ka Evropi. 

Predsjednik Tači je istakao da je dijalog sa Srbijom veoma težak proceš, ali da je to jedini put kako bi se okončao dug sukob Kosova sa Srbijom.

“To je interesu obje zemlje i oba naroda. Tako ćemo ići dalje kako bismo ojačali dobrosusjedske odnose i omogućili pomirenje. Pravno obavezujući sporazum će omogućiti i Kosovu i Srbiji da imaju dobrosusjedske odnose koji omogućavaju integreaciju i Kosova i Srbije u EU”, kazao je Tači. 

Tači je, takođe, ocijenio da pristutvo Junkera, što je prva posjeta predsjednika EK Kosovu, zajedno sa Hanom i Mogerini, predstavlja jasan dokaz posvećenosti EU Kosovu i cjelokupnom zapadnom Balkanu. On je kazao da je za Kosovo integracija u EU jasan cilj i da Kosovo na svom evropskom putu ne očekuje prečice, nego iste uslove kao i za druge zemlje. 

Kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, Tači je naglasio da Skupština Kosova danas nije uspjela da ratifikuje sporazum o demarkaciji, ali se nada da će to biti učinjeno narednih dana. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.