Ledeni talas odnosi živote: Dvije žrtve u Srbiji, u Sloveniji stariji čovjek umro od hladnoće kada je izašao po drva
ilustracija

Ledeni talas odnosi živote: Dvije žrtve u Srbiji, u Sloveniji stariji čovjek umro od hladnoće kada je izašao po drva

Hladno vrijeme ove sedmice zahvatilo je gotovo cijelu Evropu, a nije zaobišlo ni region. U Srbiji i Sloveniji danas su prijavljeni prvi smrtni slučajevi povezani s hladnoćom.

Državna meteorološka služba Slovenije objavila je da je u srijedu zabilježeno najhladnije jutro ove godine, te da se očekuje da će u četvrtak temperature biti još niže.

Vlasti su potvrdile da je stariji čovjek umro od hladnoće kada je izašao da skuplja drva za ogrjev u okolini Maribora. Najniža temperatura u srijedu ujutru u Sloveniji bila je minus 27 stepeni Celzijusa, a zabilježena je južno od glavnog grada Ljubljane.

Dvije osobe su nastradale usled hladnog vremena i veoma niskih temepratura koje su pogodile Srbiju.

Mještanin Malošišta kraj Doljevca V. M. (75), čiji je nestanak rodbina prijavila prije dva dana, pronađen je mrtav na poljskom putu, nedaleko od svog sela. Prema nezvaničnim informacijama, on je bolovao od senilne demencije, a preminuo je usljed smrzavanja.

Pronašli su ga rođaci, koji su kazali da je V. M. i ranije odlazio od kuće i da zbog bolesti nije uspijevao sam da se vrati. U Policijskoj upravi u Nišu kazali su za agenciju Beta da je o ovom slučaju obaviješteno Više javno tužilaštvo, ali da je, pošto nije bilo sumnjivih okolnosti, tijelo pokojnika predato porodici.

Druga žrtva je 49-godišnji muškarac čije tijelo je pronađeno pored puta u bosilegradskom selu Jarešnik, potvrđeno je Južnim vestima u vranjskoj policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, do smrti je došlo usled smrzavanja.

Njemačka: U smrznutoj rijeci pronađen mrtav čovjek

Njemački mediji izvijestili su da je mrtav čovjek pronađen u zamrznutoj rijeci na sjeveru Njemačke, gdje danima vladaju niske temperature vazduha.

Iz policije su kazali da je 38-godišnji muškarac vjerovatno umro u srijedu u Vinsenu u blizini Hamburga. Tijelo su iz rijeke izvukli vatrogasci, nakon što su ih obavijestili prolaznici.

Policija pretpostavlja da je muškarac prešao preko zamrznutog jezera, a zatim nastavio da se kreće zamrznutom površinom rijeke Luhe, na kojoj je navodno probio led. Uspio je skinuti mokri zimski kaput, ali nije uspio da se izvuče na ledenu površinu rijeke i otpuže do obale, prenosi Anadolija.

U Škotskoj i Irskoj proglašen crveni meteoalarm

Obilne snježne padavine i ekstremno niske temperature vazduha negativno uti ču na život u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u Škotskoj i Irskoj je proglašen crveni meteoalarm, 

Nastava je obustavljena na stotinama obrazovnih institucija, među kojima se nalaze i pojedini univerziteti. Stanovnici su pozvani da do poslijepodnevnih sati u četvrtak ne kreću na put.

2018022822896873231202355Web

Zbog snijega na šinama i leda, došlo je do otkazivanja i kašnjenja u željezničkom saobraćaju.

Smanjena vidljivost i led na pistama pojedinih aerodroma uzrok su prolongiranja letova. Na Hitrou, najvećem aerodromu u zemlji, otkazano je više od 100 letova koji su danas trebali biti realizovani.

Meteorolozi tvrde kako je riječ o najhladnijoj sedmici u posljednjih pet godina u zemlji, a visina snježnog pokrivača na ostrvu mogla bi mjestimično doseći i 50 centimetara, javlja Anadolija.

U saobraćajnim nesrećama do kojih je sinoć došlo u Linkolnšireu i Kembridžširu stradale su četiri osobe. 

Prema poslednjim podacima ukupno 23 osobe su stradale od početka talasa hladnoće od prošloga petka u Evropi, a najviše žrtava hipotermije bilo je u Poljskoj, Estoniji i Litvi.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.