EK izdvojila 15 miliona eura za reformu javne uprave u Crnoj Gori
Foto:Anadolija

"Građani zaslužuju bolju administraciju i bolji kvalitet života"

EK izdvojila 15 miliona eura za reformu javne uprave u Crnoj Gori

Crna Gora je napravila značajan progres u reformi javne uprave, ocijenjeno je na sastanku Posebne radne grupe za tu oblast, formirane između Evropske komisije (EK) i Crne Gore. U tom kontekstu, Evropska komisija je izdvojila 15 miliona eura za implementaciju i reformu državne uprave.

Ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović kazala je da je Ministarstvo bilo posvećeno realizaciji preuzetih i dogovorenih obaveza, i da su za samo pet mjeseci realizovali više od 60 odsto zaključaka sa poslednjeg sastanka. 

"U tom smislu, ocijenjeno je da je napravljen progres u procesu reforme javne uprave. Ministarstvo javne uprave će i u narednom periodu biti posvećeno realizaciji plana i obaveza, a posebno reorganizaciji javne uprave, posebno kroz donošenje novog zakona o državnoj upravi i izradi plana broja zaposlenih, kako bi uprava i zaposleni odgovorili ciljevima države", kazala je Pribilović, prenosi Anadolija.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da novi program podrške za Crnu Goru pokazuje da je fokus EU na reformi javne uprave. 

"Nedavno usvojena strategija za Zapadni Balkan je jasno ukazala da su Vlada i administracije od suštinskog značaja za stvaranje društvenih promjena, koje su potrebne", kazao je Orav. 

On je rekao da je uz podršku EU, Crna Gora 2016. godine usvojila ambiciozni program reforme javne uprave i radila u pravcu transparentnog i efikasnog sistema, orijentisanog ka uslugama. 

Orav je kazao da građani zaslužuju bolju administraciju i bolji kvalitet života i da je zbog toga Evropska komisija odlučila da podrži implementaciju i reformu državne uprave, sa novim programom u vijednosti od 15 miliona eura. 

"To će biti dodatna sredstva, opredjeljena u odnosu na 11 miliona eura koje su već posvećene za reformu upravljanje javnim finansijama, kao znak važnosti koje se daje odgovornosti kapacitetima efikasno za upravljanje javnim fondovima", dodao je Orav, prenosi AA.

Istakao je da je reforma javne uprave dugačak proces koji vuče mnogo institucija i različite dimenzije administrativnog sistema, i da ostvarivanje ciljeva neće zavisiti samo od volje Ministarstva, već i od napore kompletne administracije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.