Odložena ratifikacija demarkacije u Skupštini Kosova
Skupština Kosova, foto: AA

Zbog neobezbjeđivanja potrebne većine glasova

Odložena ratifikacija demarkacije u Skupštini Kosova

Nastavak vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu Nacrt zakona o ratifikaciji državne granice između Kosova i Crne Gore odložen je za neki drugi dan, zbog neobezbjeđivanja potrebne većine glasova.

Iz Skupštine je saopšteno da je uz saglasnost šefova poslaničkih grupa danas započeta vanredna sjednica Skupštine odložena za neki drugi dan.

"O njenom nastavku odlučiće Predsjedništvo Skupštine", piše u saopštenju, javlja Anadolija. 

U skupštinskim klupama ni danas, kao ni prošle nedjelje, nije bilo poslanika "Srpske liste“, koji su u pauzi zasijedanja Skupštine, razgovarali sa predsjednikom Tačijem, premijerom Haradinajem i predsjednikom Skupštine Veselijem u kabinetu premijera.

Obzirom da se opozicioni Pokret "Samoopredjeljenje“ još jednom izjasnio protiv sporazumu o demarkaciji, a kako je za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna 2/3 većina glasova ili 80 od 120 poslanika, još uvijek nije obezbijeđeno dovoljno glasova za prolaz demarkacije. 

Skupština Kosova jutros je u započela vanrednu sjednicu sa zakašnjenjem od sat vremena, a poslanici su najprije prihvatili predlog da se predloženi Nacrt zakona razmotri po ubrzanoj proceduri.

Protiv predloga predsjednika Skupštine Kosova, Kadri Veselija da se radi po ubrzanoj proceduri jedino je bio opozicioni Pokret “Samoopredjeljenje”, koji smatra da ovaj sporazum o demarkaciji treba potpuno povući iz skupštinske procedure, jer je bilo mnogo grešaka u radu Državne komisije pri određivanju granične linije sa Crnom Gorom. 

Potom je Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe opozicionog Demokarstkog saveza (LDK) zatražio da se izvrši harmonizacija teksta člana 3, Nacrta zakona o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, zbog čega se otišlo na pauzu. 

U pauzi zasijedanja Skupštine, Komisija za inostrane poslove većinom glasova je izvršila traženu harmonizaciju teksta Nacrta zakona o ratifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, kojim se obuhvata Sporazum o državnoj granici potpisan u Beču avgusta 2015. godine, zajednička izjava dva predsjednika, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, kao i izvještaj Državne komisije o označavanju granice sa Crnom Gorom, kao orijentacija za poslanike. Sjednica nakon pauze nije nastavljena nego je odlozena za neki drugi dan.

Podsjetimo, vanredna sjednica Skupštine sazvana je na zahtjev premijera Ramuša Haradinaja nakon što je Vlada Kosova prošle nedjelje usvojila izmjene i dopune na Nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore, a koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške. 

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.