Kim Džong Un i njegov otac koristili lažna dokumenta: Slika ista drugo ime
Foto: Twitter

Otkriveni pasoši

Kim Džong Un i njegov otac koristili lažna dokumenta: Slika ista drugo ime

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i njegov otac, Kim Džong Il imali su brazilske pasoše pod drugim imenima da bi mogli da ih koriste za dobijanje viza u zapadnim zemljama.

To su agenciji Rojters potvrdili visoki bezbjednosni zvaničnici pet zapadnoevropskih zemalja.

- Oni su koristili brazilske pasoše na kojima se jasno vide fotografije Kim Džong Una i Kim Džong Ila kako bi dobili vize stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjima i ukazuje da je vladajuća porodica pokušala da izgradi posebnu rutu za bijeg - rekao je Rojtersu predstavnik jedne obavještajne službe.

U brazilskom pasošu Kim Džong Una stoji ime Josef Pvag (Pwag), dok u pasošu Kim Džong Ila piše Ijong Čoi (Tćoi). Na tim pasošima jasno se vide fotografije Kim Džon Una i Kim Džong Ila, navela je britanska agencija koja je videla kopije tih pasoša. Kako se navodi, vize su im vjerovatno trebale za putovanje u Brazil, Japan ili Hong Kong.

Poznato je da sjevernokorejska vladajuća porodica upotrebljava lažna putna dokumenta za, kako je naveo neimenovani bezbjednosni izvor, "eventualno bjekstvo".

Na pasošima sa pečatom na kome piše "Ambasada Brazila u Pragu" vidi se datum izdavanja - 26. februar 1996. godine.

Kao datum rođenja "Jozefa Pvaga" naveden je 1. februar 1983. godine.

O Kim Džon Unu se vrlo malo zna - školovao se u međunarodnoj školi u Švajcarskoj, gdje se pretvarao da je sin ambasadorovog šofera.

U pasošu Kim Džon Ila pod imenom Ijong Čoi kao datum rođenja naveden je 4. april 1940. godine.

Njegov pravi datum rođenja je 1941. godina, a preminuo je 2011.

Ambasada Sjeverne Koreje u Brazilu odbila je da komentariše te navode.

Takođe, nije poznato da li su ikada neke vize izdate na osnovu tih brazilskih pasoša, navela je britanska agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.