Knežević: Šta vi mislite da sam ja Lepi Mića, a vi Ceca Cunami, da je ovo rijaliti...
Foto: Screenshot , Milan Knežević

Lider DF-a ponovo udaljen iz sudnice, Katnić: Optužnica potvrđena

Knežević: Šta vi mislite da sam ja Lepi Mića, a vi Ceca Cunami, da je ovo rijaliti...

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Apelacioni sud odbio je zahtjev za izuzeće predsjednika Višeg suda, Borisa Savića, i sudskog vijeća, koji je uputio optuženi Milan Knežević, saopštila je sutkinja Suzana Mugoša.

Optuženi Knežević je danas kazao da je ugroženo njegovo pravo na pravično suđenje, jer ga je sud udaljio sa 23 od 45 ročišta.

"Uvrijedili ste moj ugled, zato što ste bili dužni da dostavite odgovor zbog čega svjedok saradnik Saša Sinđelić nije u zatvoru po potjernici hrvatskog Ministarstva pravde, jer ste bili dužni da mu odredite pritvor po završetku suđenja", naveo je Knežević.

Dodao je da je on "pobjednik u ovom montiranom procesu".

"Šta vi mislite da je ovo rijaliti, da sam ja Lepi Mića, a vi Ceca Cunami, Miliovoje Katnić Zmaj od Šipova, da je ovo zadruga pa da ćete me vraćati kako hoćete", kazao je Knežević u obraćanju sudu.

On je dodao da je svjedok Mirko Velimirović agent kosovske Službe bezbjednosti.

"Da ova spodoba ima obraza udavio bi se u jezeru sa puškama", kazao je Knežević. 

Nakon toga, sutkinja Mugoša udaljila je Kneževića sa suđenja zbog vrijeđanja.

Katnić: Optužnica potvrđena

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da optužnica u dijelu koji se odnosi na iskaz svjedoka saradnika Sinđelića i svjedoka Velimirovića u potpunosti potvrđena.

"Na insistiranje lidera Fronta formirana je kriminalna grupa od dva pripadnika obavještajne grupe ruske vojske, Šišmakova i Popova. Oni su fomrirali kriminalnu grupu, dali su im zadatke. Svjedok Velimirović je dao sve u vezi čega je znao i na pitanja dopunio izjavu i razjasnio činjenice. Kroz pitanja odbrane je svjedočki iskaz potvrđen i u skladu je s materijalnim dokazima. Svjedok je objasnio njegov zadatak - da u okviru kriminalne grupe sprovedu određene aktivnosti. Ruska služba bezbjednosti (FSB) je sprovodila druge aktivnosti preko Mandića i Kneževića", kazao je Katnić.

katnic

On je dodao da je Velimirović objasnio jasno svoju ulogu.

"Velimirović je preduzimao aktivnosti koje mu je naređivao Sinđelić", naveo je Katnić.

Tužilac je kazao da su telefonski razgovori potvrdili iskaz svjedoka Velimirovića.

"Svjedok je došao u Tužilaštvo i prijavio ovaj pakleni plan. Nijesmo smjeli dozvoliti da oružje dođe u Crnu Goru. Morali smo sve da preduzmemo kako bi se zaštitili. Svjedok Velimirović nije postupao po uputstvima Tužilšatva već Sinđelića. Izgubili smo sate za motivacione faktore svjedoka Velimirovića da dođe u Crnu Goru. Jasno je da su njegovi motivi bili plemeniti jer nije želio da dođe do krvoprolića", kazao je Katnić.

Katnić tvrdi da je FSB pratio Velimirovića.

Komentari advokata na iskaz svjedoka Mirka Velimirovića

Advokat Drakulović tvrdi da je iskazom svjedoka "potvrđeno da je sve namješteno od specijalnog tužioca".

"Specijalni tužilac mu je rekao da kupi oružje, pa da ga rasklopi i baci u jezero", naveo je advokat.

Velimirović je, kako kaže Drakulović, po instrukcijama Tužilaštva slikao oružje i poslao slike Sinđeliću.

"Velimirović je sve svoje radnje preduzeo po instrukcijama Tužilaštva i okrivljene, s kojima je bio u kontaktu, uveo u zonu krivične odgovornosti", kazao je Drakulović.

Dušan Jovović, advokat Bratislava Dikića, kazao je da sumnja da je iskaz Velimirović nevjerodostojan, jer on pri susretu s njegovim branjenikom kod Delte nije pominjao nikakvo oružje.

"Dikićeva reakcija pri predaji telefona, i pomenu rakije, govori da moj branjenik nije znao ništa o oružju niti je znao da je riječ o specijalnom telefonu. Dikić nije znao šta se nalazi u kući ispred koje su došli. Moj branjenik se ne može dovesti u vezu s bilo kakvim planovima o kojima je govorio svjedok", naveo je Jovović.

On je naveo da je Velimirović pokušao da navede Dikića na nedozvoljene radnji.

Mladen Dubak, advokat Nemanje Ristića, kazao je da je Velimirović plan prijavio 12. oktobra a sve po planu radio do 16. oktobra.

"Primjećujem da je od 500 demonstranata koji su trebali da dođu, uhapšeni samo oni koje je Velimirović motivisao da dođu", naveo je Dubak.

Advokat Dušan Radosavljević kazao je da je Velimirović postupao po instrukcijama Tužilaštva uništavajući dokazni materijal.

RTCG/Kodex

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.