Protest u Skoplju: Zapaljena grčka zastava
Foto: Beta

Protest u Skoplju: Zapaljena grčka zastava

Grčka zastava zapaljena je u Skoplju na protestu na kojem je zatraženo od Vlade Makedonije da prekine pregovore sa Grčkom oko imena.

Na fotografijama koje je prenio portal “A1 on” (a1on.mk), vidi se grupa mladića među demostrantima, koja drži u rukama grčku zastavu u plamenu.

Na protestu koji je počeo ispred Info centra EU, a završen ispred Sobranja Makedonije, prema slobodnim procjenama izvještača učestvovalo je nekoliko hiljada građana.

Demostranti su nosili makedonske zastave, među kojima i sa suncem iz Vergine, uzvikivali "Makedonija, Makedonija" i pjevali "Jedno ime imamo, u duši ga nosimo, za tebe život dajemo, o Makedonijo" i druge patriotske pjesme, poručujući premijeru Makedonije Zoranu Zaevu da je izdajnik.

Na skupu je govorio i vladika Makedonske pravoslavne crkve Petar Agatangel.

Učesnici protesta su zatražili da se prekinu pregovori sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusjedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, i da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Protestom, u organizaciji nekoliko makedonskih nacionalnih patriotskih organizacija, obilježena je godišnjica početka protesta "Za zajedničku Makedoniju" koji je završen nasilnim upadom u parlament 27. aprila 2017. 

Najveća opziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE juče je saopštila da ne stoji iza protesta koje su organizatori nazvali "protestnim maršom za odbranu imena Makedonije".

Zbog protesta saobraćaj u centru Skolja je večeras bio zatvoren.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.