Sisoev: Vučić sa koalicijom proruskih političara na vrhu u Srbiji
Foto: Tanjug

Odnosi Srbije i Rusije

Sisoev: Vučić sa koalicijom proruskih političara na vrhu u Srbiji

Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu pokazala je da je podrška Rusije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću faktički uslovljena njegovim savezom sa proruskim snagama u Vladi, izjavio je dopisnik uglednog ruskog dnevnika Komersant sa Balkana Genadij Sisoev.

Sisoev je kazao da je jedna od ključnih, eksplicitnih poruka Lavrova, da Srbiji ne prijeti "ukrajinizacija", odnosno destabilizacija i građanski nemiri kao posljedica postavljanja uslova "ili sa Rusijom ili sa EU", sve dok vlast drže sadašnje političke snage.

Lavrov je na konferenciji za medije nakon razgovora sa Vučićem izjavio da se Moskva "ne brine za Srbiju, dok ima izabrane lidere Vučića i njegovu ekipu, koaliciju za koju je glasao srpski narod".

"Ta izjava se ne može protumačiti kao podrška samo Vučiću, nego koaliciji snaga koje čine vlast u Srbiji. Sudeći po izjavama ruskih eksperata i političara, bliskih Kremlju, Moskva ne vjeruje do kraja aktuelnom predsjedniku Srbije, odnosno, ne smatra ga proruskim državnikom", ocijenio je Sisoev.

Po njegovoj ocjeni, Moskva, međutim, polazi od toga da je Vučić najjača politička figura u Srbiji.

"Zato formula koju je Rusija očigledno izabrala može da se formuliše kao: Vučić sa koalicijom proruskih političara na vrhu u Srbiji", naveo je Sisoev.

On je podsjetio da su još prije par godina, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, visoki funkcioneri vladajuće Jedinstvene Rusije otvoreno željeli uspjeh na izborima tadašnjem lideru Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandi Rašković Ivić u koaliciji sa pokretom Dveri, prenosi Beta.

Međutim, šest dana prije predsjedničkih izbora u Srbiji predsjednik Vladimir Putin je primio u Kremlju Vučića i otvoreno stavio do znanja koga Rusija preferira kao predsjednika. A uoči formiranja vlade Srbije, Putin je u susretu sa Vučićem u Kremlju pred kamerama rekao da Moskva očekuje u vladi Srbije ministre orijentisane na saradnju sa Rusijom, kazao je on.

"Zato sadašnji sastav političkog vrha Srbije Rusiji odgovara: Vučić je predsjednik, koji preferira približavanje EU uz razvijene odnose sa Rusijom, a u 'ekipi' sa njim je cijeli niz političara koji se mogu smatrati proruski orijentisanim, kao što su Ivica Dačić, Nenad Popović, Aleksandar Vulin", smatra Sisoev. 

On je dodao da kada Lavrov govori "Vučić i njegova ekipa, koalicija", očigledno misli prije svega na Dačića kome je tokom posjete uručen orden za njegovanje srpsko-ruskog prijateljstava, a čiji je partijski kolega i dalje kontroliše Srbijagas.

"Podrška Vučiću će biti jača ukoliko u vlasti bude bilo što više proruskih političara", naveo je Sisoev.

Sisoev je ocijenio i da je kraća balkanska turneja Lavrova, posjeta Sloveniji i Srbiji, imala i dimenziju koja je važna za Rusiju, jer će u martu biti održani predsjednički izbori čiji je bezuslovni favorit Putin.

"U tom kontekstu euforični prijem na koji je naišao Lavrov u Beogradu, a u dobroj mjeri i u Ljubljani, bio je prezentovan kao dokaz da Rusija u jeku sukoba sa Zapadom ima osvjedočene prijatelje, koji su među sadašnjim i budućim članicama EU, kao što su Slovenija i Srbija. Zarad tih ciljeva trebalo je sjetiti se 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, bez obzira što prethodne jubileje niko nije obilježavao", rekao je Sisoev.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.