Rekordna prodaja kubanskih cigara
ilustracija

Rekordna prodaja kubanskih cigara

Prodaja kubanskih cigara porasla je za 12 odsto 2017. godine i dostigla rekordnih 500 miliona dolara podstaknuta time što Kina stimuliše uvoz luksuznih proizvoda.

Od ukupnog izvoza kubanskih cigara, 54 odsto je otišlo u Evropu, slijedi Latinska Amerika za 17 odsto i region Azije i Pacifika sa 15 odsto.

Prodaja Kini porasla je 24 odsto, i tu je potencijal za rast najviši. Kina se svrstava u treći rang potrošača iza Francuske i Španije.

"Kina ima tražnju na koju treba da odgovorimo i možemo da računamo na dvocifreni rast prodaje u godinama koje dolaze", ocijenio je Hose Maria Lopes Inčaurbe, potpredsjednik kompanije "Habanos S.A", na konferenciji za štampu u glavnom gradu Kube.

On je rekao da je prodaja cigara uticala na porast od pet odsto tržišta luksuznih proizvoda 2017. godine, i očekuje se da na proizvodnju 2018. godine neće uticati prolaz razornog uragana "Irma" u septembru prošle godine.

Domaće kubansko tržište za kubanske cigare takodje je ojačalo, zahvaljujući dolasku 4,5 miliona turista 2017. godine.

Mada kompanija "Habanos S.A" izvozi u veći dio svijeta, i dalje joj je zatvoreno tržište SAD zbog embarga koji traje još od 1962. godine.

"Onog dana kad bude ukinut embargo, znaćemo šta da radimo da snabdijemo sjevernoameričko tržište", rekao je potpredsjednik kompanije za komercijalna pitanja Leopoldo Cintra.

Zbog specifičnosti tla, klime i kvaliteta radne snage, kubanske cigare smatraju se najboljim na svijetu.

Najprodavanije marke su "Kohiba" (Cohiba), "Romeo i Hulieta" (Romeo i Julieta)  i "Montekristo" (Montecristo), koje sve drži kompanija "Habanos S.A", firma u vlasništvu kubanske države i firme "Altadis", čije sjedište je u Španiji, ali koja ima britanski kapital.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.