Šefica Kancelarije EU: Kosovo ne smije propustiti šansu da ratifikuje sporazum o granici sa CG
Sa sastanka, foto:AA

Poslanici da misle na građane

Šefica Kancelarije EU: Kosovo ne smije propustiti šansu da ratifikuje sporazum o granici sa CG

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova poručila je da Kosovo ne smije izgubiti šansu da sjutra, u nastavku vanredne sjednice Skupštine, ratifikuje Nacrt zakona o državnoj granici između Kosova i Crne Gore.

U obraćanju medijima nakon redovnog sastanka sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem, Apostolova izjavila da će Kosovo sjutra imati važnu posjetu predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice Federike Mogerini, koji će zajedno još jednom potvrditi evropsku budućnost Kosova.

To će, naglasila je ona, biti dobra prilika da Kosovo pokaže jedinstvo u Skupštini tokom glasanja za sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i da ne smije izgubiti tu šansu, javlja Anadolija

Istovremeno je istakla da su poslednjih nedelja zabilježena dva važna koraka u procesu demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, prvi je bila zajednička izjava dva predsjednika Crne Gore i Kosova, a drugi je postignut sporazum tokom vikenda o glasanju demarkacije sa Crnom Gorom između gotovo svih političkih partija. 

“Ratifikacija će biti važan korak na putu ka liberalizaciji viza za Kosovo. Kosovo treba da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i još je potrebno napora, ali ratifikacija nas vodi bliže liberalizaciji viza. Poslanici treba da misle na građane Kosova i na budućnost Kosova u Evropskoj uniji”, kazala je Apostolova. 

Veselji je kazao da je Kosovo kroz istoriju izgubilo mnoge šanse i da više neće prihvatiti da gubi. On je poručio da će Kosovo ispuniti svaku obavezu prema EU i da se ratifikacija demarkacije granice i liberalizacija viza trebaju dogoditi sjutra. On je zatražio od cijelog političkog spektra da sjutra bude zajedno, a od EU da podrži Kosovo. 

“Naši građani od nas očekuju mnogo, da sjutra glasamo i mi treba da uradimo to. Mi ne treba da kasnimo, ne treba više da gubimo šanse, najveći patriotizam na Kosovu je orijentacija naše suverenosti ka Zapadu. Ko je da umanji uticaj Rusije, koje da ojača prisustvo Zapada, SAD-a i EU, glasa sjutra”, kazao je Veselji, prenosi AA.

On je kazao da vjeruje i u reakciju onih njegovih kolega koji još uvijek nisu odlučili da glasaju, jer se Kosovo nalazi pred danom koji će otvoriti perspektivu građanima Kosova ka integraciji u EU i ka snažnijem prijateljstrvu sa SAD-om. Takođe je naglasio da se od sjutrašnje posjete visoke delegacije EU očekuju pozitivni signali o sigurnoj evropskoj perspektivi Kosova. 

Protiv sporazuma o demarkaciji izjasnili su se poslanici “Srpske liste” i opozicionog Pokreta “Samoopredeljenje”. Kako je za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna 2/3 većina ili 80 glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas, još uvijek nije sigurno da li će biti dovoljno glasova. 

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum potpisan avgusta 2015. godine, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i premijer Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma. Ratifikacija granice sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova, podsjeća agencija Anadolija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.