Sa konferencije

Pribilović otvorila SIGMA konferenciju

"Reforma javne uprave podrazumijeva i promjenu svijesti da smo tu zbog građana"

Ministarstvo javne uprave u saradnji sa SIGMA/OECD organizovalo je Konferenciju na temu „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“. Konferenciju je otvorila ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

U uvodnom govoru, ministarka Pribilović se zahvalila partnerima iz Delegacije EU  i SIGMA-i na kontinuiranoj podršci i pomoći u praćenju i implementaciji Strategije reforme javne uprave 2016-2020.

Ona je istakla da je proces reforme javne uprave veoma složen i da zahtijeva vrijeme, iziskuje punu posvećenost i funkcionisanje svih djelova sistema.

„Reforma javne uprave, takođe, podrazumijeva i promjenu svijesti da smo tu zbog građana, koji u svim oblastima i na svim nivoima treba da dobiju adekvatnu, paravovremenu i profesionalnu uslugu“ – kazala je Pribilović.  

Pribilović je podsjetila da je u prvoj godini rada Ministarstvo javne uprave uspostavilo institucionalne i normativne pretpostavke za implementaciju reforme javne uprave u Crnoj Gori, te da su osnivanjem Odjeljenja za monitoring i praćenje reforme javne uprave stvoreni uslovi za kvalitetno praćenje napretka po pojedinačnim oblastima u skladu sa metodologijom EK.

 „Iako je u proteklom periodu napravljen značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, pred nama su brojni izazovi u stvaranju kvalitetne, efikasne i servisno orjentisane javne uprave“ kazala je Pribilović.

Ona je, takođe, ukazala na  značaj Izvještaja SIGMA 2017. godinu za Crnu Goru koji je važan alat u ocjeni ostvarenog napretka u razvoju javne uprave, te istakla da se intenzivno radi na unapređenju učinka i sprovođenju snažnih politika, racionalizaciji organizacije državne uprave, sprovođenje merit sistema pri zapošljavanju, adekvatnom srednjoročnom planiranju i okviru fiskalnog planiranja.

Cilj cjelodnevne konferencije na temu „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“ je predstavljanje analize SIGMA Monitoring izvještaja za Crnu Goru 2017. godinu i diskusija na temu izazova i budućih koraka u Agendi reforme javne uprave. Konferenciji su predstavnika crnogorske administracije prisustvovati i predstavnici civilnog društva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.