Ukoliko neko sada preda kandidaturu, DIK ne bi mogao da se izjasni o njoj
Ilustracija

DIK bez rješenja

Ukoliko neko sada preda kandidaturu, DIK ne bi mogao da se izjasni o njoj

Ukoliko bi neko od predsjedničkih kandidata sjutra predao kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji, ona ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku – rekao je za Pobjedu Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju.

Sekretar DIK Velizar Čađenović kaže za Pobjedu da je "ovakvo ponašanje u Komisiji ispod nivoa", te da bi, u slučaju predaje kandidature, “većina iz vlasti morala da reaguje".

Državna izborna komisija prekinula je, zbog bolesti predsjednika, sjednicu koja je počela 13. februara, u momentu kada je trebalo da odluči o prigovorima DPS-a vezanim za izbore u Beranama. Do sada nije predloženo ko će zamijeniti predsjednika i nastaviti predsjedavanje sjednicom, pa je rad ovogtijela blokiran gotovo dvije sedmice.

Potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore moraju da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške, a rok za predaju kandidature je 26. mart.
 
Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. Državna izborna komisija obavezna je da odluči o kandidaturi u roku od 48 sati od njene predaje.

Čađenović kaže da je neozbiljno kako se većina ponaša u DIK-u.

“Da neko od kandidata prikupi potpise, većina u Komisiji koja je iz vlasti morala bi da reaguje. Zašto sad ne mora, to ne znam. Očekivao sam makar korektnu saradnju, odnosno da mi neko od njih javi kao sekretaru o čemu se radi i kakav je plan. Ali mene niko ne zove i nemam informaciju o tome, a zakonski nijesam u prilici da ja sazivam sjednicu”,  kaže Čađenović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.