Baštovan pronašao prsten sa likom Svetog Nikole star 700 godina (VIDEO)
Foto: EPA

U bašti

Baštovan pronašao prsten sa likom Svetog Nikole star 700 godina (VIDEO)

Jedan mladi baštovan u Izraelu je našao dobro očuvan bronzani prsten s likom Svetog Nikole, saopštila je danas Izraelska uprava antikviteta.

Plijeveći baštu jedne kuće u selu Jogev, na sjeveru Izraela, Dekel Ben-Šitrit (26) je ugledao prsten za koji se misli da je star 700 godina.

Arheolozi procjenjuju da je prsten nastao između 12. i 15. vijeka.

"Malo sam ga protrljao i vidio urezani ljudski lik u okviru”, ispričao je baštovan.

Fotografiju prstena je objavio na Fejsbuku, a njegov susjed Dror Ben Josef, jedan od direktora Izraelske uprave za prirodu i parkove, vidjevši to mu je savjetovao da se obrati Upravi za antikvitete.

Ta uprava je najavila da će nalazača prstena odlikovati "sertifikatom dobrog građanina", javljaju izraelski mediji.

Prsten će biti dio Kolekcije nacionalnog blaga Izraela.

Arheološkinja Jana Čekanovec, specijalistkinja za vizantijsku eru, rekla je da je prstan začuđujće dobro očuvan i da će uveliko doprinijeti nauci.

"Na prstenu je lik čovjeka sa štapom. Na osnovu preliminarne analize, čini se da je to Sveti Nikola koji drži svoju oznaku - svještenički štap", rekla je ona.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, hodočasnika i putnika uopšte.

Čekanovec zato smatra da je moguće da je prsten izgubio neki hodočasnik koji je želio da ga Sveti Nikola štiti na putovanjima jer su ikone tog sveca na Bliski istok donosili hodočasnici iz cijelog Vizantijskog carstva.

Arheolog Jotam Teper je objasnio da je kroz selo Jogev, gdje je nađen psrten, prolazio glavni rimski put do planine Tavor, te da su tuda vjekovima išli i hodočasnici na putu za Nazaret.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.