Radulović: Junker širi umjereni optimizam
Momčilo Radulović

Uz predstojeću posjetu predsjednika Evropske Komisije Crnoj Gori

Radulović: Junker širi umjereni optimizam

Kada je Evropska Komisija predstavila svoju strategiju za Zapadni Balkan koja se proteže do 2025. godine, u Crnoj Gori se makar po medijskim pisanjima odahnulo. Do tada, svi planiraju, Crna Gora će postati članica Unije.

 Vodeći crnogorski mediji utrkuju se u intervjuima sa poslanicima Evropskog Parlamenta ili ambasadorima država članica koji prognoziraju da bi Crna Gora mogla postati evropska i ranije.

Suprotno svim medijskim navodima, poručio je predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker, ni on ni njegova Komisija nijesu rekli da će Crna Gora postati članica Evropske Unije 2025. godine. Štaviše, poručio je Junker, u najboljoj varijanti budućnosti sve zemlje Zapadnog Balkana mogle bi do tada biti članice Evropske Unije.

Junkerove poruke iz Tirane nijesu iznenađenje za predsjednika Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčila Radulovića.

„Niko od nas koji pratimo ovu tematiku nije iznenađen porukama Junkera iz Tirane koje se u najboljem slučaju trebaju čitati kao veoma umjereni optimizam. Do 2025. godine Crna Gora ima mnogo posla pred sobom. Treba da usvoji, implementira i počne da primjenjuje velik broj zakona. Treba da pripremimo državu i društvo za fukcionisanje po mjeri građana.“ kaže za Kodex predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Mada se i poruke koje donosi predsjednik Evropske Komisije mogu tumačiti i na način da ta famozna godina za koju mislimo da će biti kraj puta do punopravnog članstva u Uniji može biti datum kada svi sa Balkana mogu biti u članstvu Unije ali i ne mora niko. Želi predsjednik Evropske Komisije da kaže da od Unije ne zavisi mnogo kad će ko sa Balkana postati član.

Mnogo više treba mi da uradimo, kaže Radulović.

„Reforme koje treba sprovesti treba ih sprovesti da bi nama bilo bolje a ne da bi se zadovoljili bilo koji kriterijumi Evropske Unije. Mi treba da učinimo sve da tu 2025. godinu dočekamo spremni a vidjećemo da li će Unija tada biti spremna za nas.“ konstatuje Radulović za Kodex.    

„Ako zemlja kandidat do tada ili kasnije, ili ranije, ispuni sve kriterijume za članstvo, mi ćemo postupiti na takav način da EU prizna njene napore", rekao je Junker na konferenciji za novinare u Tirani.   

Nekako ipak izgleda da su strategijom proširenja na Zapadni Balkan oduševljeniji u Briselu nego na Balkanu. Da li 2025. zvuči dovoljno daleko da se poslovično balkanski mentalitet ušuška po principu lako ćemo, tek ostaje da se vidi. Junker će sjutra imati priliku da se detaljnije osvrne na Crnu Goru kada bude gostovao u Podgorici. Dočekaće ga to je sigurno, cio državni vrh ali i glavni pregovarač koji je podnio ostavku. Imaće Junker štošta da poruči i lideru procesa proširenja.   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.