Slovački novinar istraživao utaju poreza pa zajedno sa djevojkom ubijen u stanu
Ilustracija

Vlada ponudila milion evra za informacije

Slovački novinar istraživao utaju poreza pa zajedno sa djevojkom ubijen u stanu

Šef slovačke policije Tibor Gašpar saopštio je danas da su istraživački novinar Jan Kucijak i njegova djevojka ubijeni u njegovom stanu.

Gaspar je izjavio da su Kucijak i njegova djevojka pronađeni mrtvi u nedjelju uveče u njegovom stanu u gradu Velka Mača istočno od prijestonice Bratislave, prenosi Blic.

Policija je, kako je rečeno, ušla u kuću na zahtjev zabrinutog člana porodice.

Gašpar je istakao da je ubistvo "najvjerovatnije povezano sa njegovim istraživačkim aktivnostima" i dodao da se u Slovačkoj "nikada nije dogodio takav nečuven napad na novinara".

Vlada je ponudila milion evra za informacije

Slovački premijer Robert Fico je rekao da, ako se sumnje potvrde, to biti "napad na slobodu medija i demokratiju u Slovačkoj bez presedana".

Fico je objavio da njegova vlada nudi milion eura onome ko bude pomogao vlastima da se pronađu odgovorni za ubistvo.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska pozvao je na brzu istragu.

- Moramo da pronađemo one koji su to učinili što je prije moguće i da osiguramo bezbjednost svih novinara - naveo je Kiska u saopštenju.

"Žrtve surovog atentata"

Kucijak (27) je radio za novinarski sajt "Aktuality.sk", koji pripada "Ringier Axel Springer" Slovačka. Uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza.

- Šokirani smo i zatečeni činjenicom da su novinar Jan Kucijak i njegova partnerka očigledno bili žrtve surovog atentata. Iako okolnosti ubistva još uvek nisu jasne, postoje osnovane sumnje da je zločin povezan sa istraživanjima kojima se u poslednje vrijeme bavio naš kolega. Jan Kucijak je tri godine radio za informativni portal "Aktuality.sk" koji pripada "Ringier Axel Springer" Slovačka.

Žalimo zajedno sa njihovim porodicama, prijateljima i kolegama i učinićemo sve što je u našoj moći da podržimo istražne organe kako bi se otkrili počinioci. U slučaju da zločin predstavlja pokušaj da se nezavisna medijska izdavačka kuća Ringier Axel Springer Slovačka odvrati od istraživanja i otkrivanja bilo kakvih prekršaja, mi ćemo to iskoristiti kao priliku da našu novinarsku odgovornost podignemo na još savjesniji nivo i da u tome budemo još doslejdniji - navodi se u zajedničkom saopštenju komapnija "Ringier Axel Springer" Slovačka, "Ringier Axel Springer Media AG", "Ringier AG" i "Axel Springer".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.