Crna Gora će dobiti prve tehničare u regionu za djecu sa autizmom
Foto: Ministarstvo prosvjete

Trening sprovela Rea Vuksan

Crna Gora će dobiti prve tehničare u regionu za djecu sa autizmom

U Resursnom centru “1. jun” su otpočele pripreme za predstojeće obuke primjenjene Analize ponašanja u radu s djecom s autizmom (ABA), nakon kojih će Crna Gora dobiti prve ABA tehničare u regionu.

Budući polaznici obuka su kao prvi korak prošli inicijalni infromativni trening, saopšteno je iz Ministarsta prosvjete.

Učešće u ovom krugu obuka uzeli su predstavnici Resursnog centra „1. jun“, po jedan predstavnik ostalih resursnih centara, škola sa integrisanim odjeljenjima, psiholozi, defektolozi i logopedi redovnih škola. Sapšteno je da je trening sprovela Rea Vuksan, ekspertkinja koja ima svjetsko iskustvo, najviši nivo i licencu za primjenu, obuku i superviziju ABA.

 "ABA je mješavina psiholoških i obrazovnih tehnika koje su prilagođene potrebama djeteta i utiču na mijenjanje ponašanja. Cilj ABA je da se povećaju i generalizuju vještine komunikacije, igre i socijalizacije, a eliminišu ometajuća ponašanja. ABA utiče na verbalnu komunikaciju: razgovaranje, razumijevanje potreba i namjera druge osobe, poboljšava socijalne odnose, samozbrinjavanje, igru, školski uspjeh. ", saopšteno je.

Navodi se da resursni centar “1. jun” bilježi sve više aktivnosti u oblasti rada s djecom sa smetnjama iz spektra autizma, a ABA pristup je veoma pogodan za rad s njima i da ovaj pristup nije šire dostupan u regionu, te će crnogorski  kadrovi među prvima imati punu i besplatnu edukaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.