Crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje da organizuje makar jedan događaj
Sa sastanka u Berlinu

Iz CKM-a poručuju da je kultura važna za očuvanje identiteta

Crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje da organizuje makar jedan događaj

U prostorijama ambasade Crne Gore u Berlinu je organizovan sastanak predstavnika udruženja Crnogoraca iz Njemačke i predsjednika naše organizacije Aleksandra Damjanovića, kojem su prisustvovali predstavnici ambasade - Hamdi Hasani i Marko Stevanović. Tema razgovora je bila očuvanje crnogorskog kulturnog nasleđa i identiteta u Njemačkoj, u kojoj živi oko dvadesetjedna hiljada crnogoraca, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže(CKM).

Predstavnici udruženja upoznali su Damjanovića sa do sada realizovanim aktivnostima i projektima, kao i aktivnostima ostalih udruženja čiji predstavnici nijesu mogli biti prisutni zbog udaljenosti Berlina od gradova u kojima žive i rade.

Oni su iskazali spremnost da partnerski sa Crnogorkom kulturnom mrežom organizuju kulturne događaje koji će doprinijeti jačanju crnogorskog identiteta i očuvanju kulturnog nasleđa.

"Predstavnici udruženja su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjim koju imaju sa ambasadom i Upravom za dijasporu, istakli su da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori i iskazali radost zbog napretka  koji postiže Crna Gora", saopšteno je iz CKM-a.

Predsjednik CKM-a,  Aleksandar Damjanović izrazio je zahvalnost svim predstavnicima crnogorske zajednice za doprinos koji su dali obnovi crnogorske suverenosti, i zahvalio im jer pored uobičajnih svakodnevnih obaveza nalaze vremena da se bave radom svojih udruženja.

On je istakao da je veoma važno da crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje organizuje makar jedan događaj po kojem će biti prepoznatljiva u Njemačkoj, kao ostale manjinske zajednice.

Damjanović je apelovao na predstavnike udruženja da je, radi očuvanja crnogorskog imena, veoma važno da se potrude da u rad svojih udruženja uključe što više mladih.

"On je izrazio spremnost naše organizacije da pruži podršku crnogorskoj zajednici u da se organizuje manifestacija Dani Crne Gore u Njemačkoj, koja bi postala tradicionalna, i po kojoj bi naša zajednica postala prepoznatljiva. Kroz ovu manifestaciju svoj interes bi imala i njihova matica Crna Gora koja bi tom prilikom mogla predstaviti svoje turističke i privredne potencijale.

Naša organizacija očekuje da će pomenuta manifestacija uz koordinaciju ambasade ove ili naredne godine biti realizovana", kazali su iz CKM-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.