Region okovan snijegom i ledom: Kod Goražda izbjegnuta tragedija, u RS zavijano stado

Zatvoreni putevi, obustavljena nastava

Region okovan snijegom i ledom: Kod Goražda izbjegnuta tragedija, u RS zavijano stado

Hrvatska i veliki dio BiH i danas su okovane snijegom, ledom i niskim temperaturama, na mnogim putnim pravcima saobaćaj je otežan, a na nekima prekinut.

Najniža temperatura izmjerena od čak minus 20 stepeni Celzijusovih je na velebitskom vrhu Zavižan, a sve temperature u Hrvatskoj kreću se ispod nule, osim na nekoliko najjužnijih dalmatinskih ostrva

Temperature u unutrašnjosti kreću se oko minus 10 stepeni toliko je izmjereno jutros u Zagrebu, a slične temperature najavljuju se za sjutra i prekosjutra, s tim da će polarna hladnoća potrajati do vikenda. Najviša temperatura koju najavljuju prognostičari dostići će tokom dana tri stepena, javlja Anadolija.

Prema izvještaju Hrvatskog autokluba (HAK), zbog zimskih uslova i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno.

Za sav saobraćaj zatvorena je autoput A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, ta dionica se obilazi državnim putevima.Zbog bure zatvorene su mnoge trajektne i katamaranske linije u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

BIH: Obustavljena nastava, izbjegnuta tragedija kod Goražda

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona obustavljena je od danas do daljnjeg, potvrdio je Feni ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta tog kantona Muhamed Ramić, prenosi Fakor.ba

Kao glavni razlog naveo je hladnoću i velike količine snijega usljed kojih je došlo do urušavanja dva krova na školama.

Naglasio je da učenici sigurno neće pohađati nastavu ni sjutra, a da će se u narednim danima razmatrati i pratiti situacija te donijeti odluku kada će ponovo krenuti u škole.

Na lokalnom putu Osanica - Ilovača, u mjestu Korjenići kod Goražda, jutros se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj samo pukom srećom nije bilo stradalih.Autobus firme "ATTP Centroprevoz" Goražde, koji je prevozio radnike firmi "Pobjeda" i "Prevent", najvjerovatnije usljed slabo očišćenog puta, sletio je s kolovoza i udario u drvo, koje ga je zadržalo na rubu padine iznad kuća u ovom naselju.

6001519639131autobusgorazde

Republika Srpska: Zavijano stado

Zbog snijega saobraćaj na većini puteva u Republici Srpskoj odvija se usporeno i otežano, a posebno pažnja se skreće u višim planinskim krajevima i predjelima  i preko prevoja.

"Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Sokolac, preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, te Trnovo-Foča, preko Rogoja. Zbog jakog vjetra i snježnih smetova neprohodan regionalni put R433 Ulog - Klanci preko prevoja Morine", kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a, prenosi Anadolija.

Zbog hladnoća i snijega u Novog Gradu u seoskim područjima ne radi šest škola.

U proteklim danima snijeg i niske temperature najveći problem izazvali su na području opština Krupa na Uni i Novi Grad gdje je zavejano stado od 1.500 ovaca, 1.000 jaganjaca i 7 magaraca.

Stado je usljed velikih snježnih padavina ostalo bez hrane, a dnevna potreba stada je 250 bala sijena i 800 kilograma kukuruza u zrnu. Predstavnici civilne zaštite obezbijedili su određene količine hrane koja se stadu dostavlja od petka, a u toku su dogovori za dalje snabdijevanje hranom.

"Problem ishrane za danas je riješen, a ostaje da se riješi za dalje jer ako se blagovremeno ne interveniše postoji mogućnost da dio stoke ugine", kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a.

Snijeg pada u većem dijelu Srbije, temperatura se spustila i do minus 15 stepeni Celzijusovih. U višim predjelima moravičkog okruga ima neprohodnih lokalnih pravaca. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović naložila pripravnost u skladu sa vremenom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.