Crno vino može pomoći u borbi protiv propadanja zuba
Foto: Ilustracija

Dobra dejstva

Crno vino može pomoći u borbi protiv propadanja zuba

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih dejstava na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži materije koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže u borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi N1.

Ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se crno vino mora piti u većim količinama. Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u saradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistry" naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne duplje.

Naučnici su upoređivali dejstvo dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina, i na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za koji se vjeruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija. To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Naučnici priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to da je sprovedeno izvan ljudskog tijela na ćelijama koje su simulisale tkivo desni. Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj duplji mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu gleđ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.