Dolaze u Ukrajinu i plaćaju ženama 15.000 eura da im rode djecu
Foto: Ilustracija

Stranci u potrazi za surogatima dolaze od 2015. godine

Dolaze u Ukrajinu i plaćaju ženama 15.000 eura da im rode djecu

Parovi bez djece iz svih krajeva svijeta dolaze u Ukrajinu u potrazi za surogatima. Mnogim mladim Ukrajinkama očajnički treba taj novac, ali neki strahuju da su te žene žrtve eksploatacije.

Ukrajinka Ana za surogatstvo je saznala na vijestima kada joj je bilo 18.  Završila je srednju školu i planirala je da se zaposli u hotelu u svom rodnom gradiću na zapadu Ukrajine. Plata bi joj iznosila 200 eura mjesečno. Međutim, surogatstvo se plaća oko 15.000 eura, prenosi N1.

Anina porodica nije siromašna. Majka joj je računovođa. Međutim, Ana želi da može sebi da priušti "skupe stvari" – obnovu kuće, auto i kućanske aparate.

Ana ne priča olako o svom iskustvu. Iako Ukrajina ima na stotine surogat majki, javnost o tomu još uvijek ćuti.

"Kao na pokretnoj traci"

Stranci u potrazi za surogatima u Ukrajinu dolaze od 2015. godine, kada je azijska surogat industrija počela jenjavati zbog optužbi o izrabljivanju surogat majki.

Ukrajina je jedna od rijetkih država koja nudi jeftino surogatstvo. "U našu zemlju dolazi jako puno parova bez djece – kao na pokretnoj traci", kaže Ana.

Ana se na surogatstvo odlučila tri godine kasnije, kada je već imala kćer. Prema ukrajinskom zakonu, surogatkinje mogu postati jedino žene koje već imaju djecu. Na taj se način ne vezuju za onu koju moraju predati nekom drugom.

Slobodno tržište surogatstva

Ana je u 450 kilometara udaljenom Kijevu zanijela i rodila dijete jednom slovenskom paru. U odabranoj klinici za surogatstvo nije primila primjerenu zdravstvenu njegu, ali o tomu se boji da govori zbog straha od klinike. Porod je ipak protekao u redu, a Ana se danas sprema na drugo surogat majčinstvo.

Prema Semu Everinghamu iz australijskog udruženja za surogatstvo "Porodice kroz surogatstvo", potražanja za surogatima u Ukrajini u posljednje dvije godine "porasla je za 1000 odsto".

Surogat turizam u Ukrajini uspijeva zbog tamošnjih liberalnih zakona. Ukrajina "namijenjene roditelje" od začeća smatra biološkim roditeljima, a cijena surogatstva nije fiksirana.

Međutim, sam proces se za parove iz nekih dijelova svijeta može pretvoriti u birokratsku noćnu moru. Tako Britanci koji žele svoje novo dijete izvesti iz Ukrajine moraju ondje da  borave nekoliko mjeseci.

Po zakonu ili ne?

Iako većina klinika za surogatstvo u Ukrajini posluje po propisima, nekoliko ih je na lošem glasu.

"Znamo za slučajeve kada su ukrajinske agencije odbile da plate surogat majkama koje se nisu držale strogih propisa ili su pobacile", kaže Everingham.

Predsjednica odbora za zdravstvo u ukrajinskom parlamentu, Olga Bogomolets, navodi kako je rast surogat industrije u Ukrajini direktna posljedica teške recesije koja je zemlju pogađala 2014. i 2015. godine.

Prema Bogomolets, ta industrija nije dovoljno regulisana, što ugrožava i surogat majke i roditelje koji ih plaćaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.