U Bijelom Polju jedno dijete zaraženo malim boginjama
Ilustracija

Neopravdan strah kod pojedinih roditelja o MMR

U Bijelom Polju jedno dijete zaraženo malim boginjama

U Bijelom Polju je do sada registrovano jedno dijete zaraženo virusom malih boginja, kazala je Julija Bošković, specijalista pedijatar u bjelopoljskom Domu zdravlja. Navela je da dijete nije bilo vakcinisano.

Bošković je pozvala roditelje da vakcinišu djecu, jer kako je istakla, imunizacija predstavlja jedini način zaštite ne samo od malih boginja već i od drugih zaraznih oboljenja.

“Obuhvat imunizacije djece u bjelopoljskoj opštini prije dvije godine iznosio je više od 95 odsto, dok je lani bilo oko 90 posto vakcinisane djece. Naša opština je treća u Crnoj Gori po broju djece obavezne za imunizaciju, a odlaganje imunizacije produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posledice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite, potencijalno najopasnije. Iako imamo razloga da budemo zadovoljni procentom imunizacije, s obzirom na situaciju u drugim opštinama, ipak, moram da kažem, još uvijek je prisutan, doduše, neopravdan strah kod pojedinih roditelja kada je riječ o MMR vakcini”, istakla je Bošković.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.