Kako voziti u inostranstvu kad Vam istekne međunarodna vozačka dozvola
Berlin, Njemačka

Crna Gora još čeka da Njemačka odobri konvertovanje vozačkih dozvola

Kako voziti u inostranstvu kad Vam istekne međunarodna vozačka dozvola

Pomislio bi čovjek ako ima stvari koje su svuda na planeti iste onda je upravljane motornim vozilom jedna od njih. Ista su vozila manje više, isti putevi manje više, ista saobraćajna signalizacija manje više.

I zaista, sa međunarodnom vozačkom dozvolom koju Vam izda MUP Cne Gore, možete upravljati motornim vozilom svuda u svijetu. S njom možete gdje hoćete samo ne možete dokle hoćete.

Kad se taj period završi, a on je različit od zemlje do zemlje, a Vi ste i dalje u inostranstvu jer ste našli posao i skrasili se na duži period, dođe i dan da morate zaboraviti međunarodnu vozačku dozvolu koju Vam je dala majka Crna Gora i zatražiti izdavanje vozačke dozvole od strane vlasti države u kojoj ste.

Pomislili bi ste da to nije nikakav problem, da bi do vozačke trebali lako doći, ali nije tako. Konvertovanje vozačke dozvole (kako se naziva priznavanje vozačke dozvole jedne države u drugoj) zna da bude popriličan problem.

vozackadozvola

Ilustracija

Da krenemo redom. Polovinom maja prošle godine Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zamolilo je Njemačku da njihovi organi razmotre mogućnost međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između dvije države, izjavio je premijer Duško Marković tokom premijerskog sata održanog baš u maju, ističući da se nada pozitivnom odgovoru njemačkih vlasti.

Taj odgovor još nije stigao i dok ne bude pozitivan crnogorski građani koji zasniju prebivalište u Njemačkoj crnogorsku međunarodnu vozačku u Njemačkoj možete koristiti šest mjeseci a najduže godinu dana.

Nakon toga slijedi prijava za polaganje za Njemačku vozačku dozvolu. Polaže se srećom samo teorija i vožnja, pa troškovi ako se izuzme vrijeme i nijesu veliki. Ali ako Vas ista situacija zatekne u Italiji obraćete bostan.

Kad Vam u Italiji istekne međunarodna vozačka dozvola, istekla Vam je. Kako ni sa Italijanima nemamo ugovor o konvertovanju vozačkih dozvola tamo ćete morati u školu. Sve ispočetka, par mjeseci teorijske i praktične obuke, polaganja pa tek vozačka. I to će Vas koštati od 700 do hiljadu eura.

Za razliku od nas, naše komšije i sa Njemačkom i sa Italijom imaju ugovore o konvertovanju vozačkih dozvola. Crna Gora kaska za njima. Posljednji ugovor o konvertovanju vozačkih dozvola Crna Gora potpisala je sa Albanijom. Dakle, ako zasnujete boravište u Albaniji ne brinite za vozačku dozvolu. 

U maju prošle godine, kada je izražavao nadu da će Njemačka odgovoriti pozitivno na crnogorski zahtjev, premijer Duško Marković pominjući broj od 23 hiljade naših građana koji imaju legalno boravište u Njemačkoj, kazao je da službena komunikacija sa Njemačkom traje od juna 2015. godine. 

„Ovo je svakako sastavni deo mjera koje građanima Crne Gore, u završnoj fazi procesa pristupanja Evropskoj Uniji, treba da omoguće da što lakše i uspješnije koriste povoljnosti koje su im na raspolaganju u Njemačkoj i ostalim članicama Unije”, zaključio je tada premijer Marković.

Na te povoljnosti, očigledno, još čekamo.
     
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.