Postignut konsenzus na Kosovu za demarkaciju sa CG
Foto: Facebook

Konačno

Postignut konsenzus na Kosovu za demarkaciju sa CG

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli i premijer Ramuš Haradinaj saopštili su da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

Haradinaj je potvrdio putem zvaničnog saopštenja da je od vladajuće koalicije uklonjena i posljednja politička prepreka za političko jedinstvo u Skupštini. 

“Zakon sadrži Sporazum iz avgusta 2015. godine, zajedničku izjavu dva predsjednika, Tačija i Vujanovića, kao i izveštaj Državne komisije o označavanju granice sa Crnom Gorom”, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova, javlja Anadolija. 

I Veseli je potvrdio da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici sa Crnom Gorom. On se zahvalio premijeru Kosova Ramušu Haradinaj, zamjeniku premijera Kosova Bedžetu Pacolliju, Demokratskom savezu Kosova (LDK) i Inicijativi za Kosovo na spremnosti na konsenzus i na veoma konstruktivnom dijalogu. 

“Ova saradnja treba da nas prati i u drugim važnim procesima u zemlji”, naveo je Veseli. 

Vanredna sjednica Skuštine prekinuta je juče zbog nedostatka nacionalnog konsenzusa oko demarkacije granice. Tokom vanredne sjednice LDK je tražio da se uz Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ne glasa i izvještaj Državne komisije na čelu sa Šejtimom Bulikijem, koju je premijer Kosova Ramuš Haradinaj formirao po dolasku na čelo Vlade.

Taj izvještaj, prema navodima LDK-a, konstatuje da je bilo grešaka pri određivanju granične linije i samim tim je u suprotnosti sa Sporazumom koji je potpisan augusta 2015. sa Crnom Gorom. Dok su premijer Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova insistirali da se glasa i za izvještaj Bulikijeve Komisije. 

Protiv sporazuma o demarkaciji su se izjasnili poslanici “Srpske liste” i opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje”. Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas.

Pokret “Samoopredjeljenje” ima 32 poslanika, a "Srpska lista" deset, tako da bez njihovih glasova demarkacija ne može biti izglasana. 

Vanredna sjednica Skupštine sazvana je na zahtjev premijera Kosova Haradinaja nakon što je Vlada Kosova usvojila izmjene i dopune na nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore, koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške. 

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Veselji je na svom Fejsbuk nalogu napisao da se za ovaj sporazum zahvaljuje premijeru Haradinaju, Demokratskom savezu Kosova, Socijaldemokratskoj inicijativi i potpredsjedniku Vlade Bedžetu Pacoliju.

"Upravo smo postigli konsenzus za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Želio bih da se zahvalim premijeru Haradinaju, Demokratskom Savezu Kosova, Socijaldemokratskoj inicijativi i potpredsjedniku Vlade Pacoliju zbog spremnosti da se postigne konsenzus i za vrlo konstruktivan dijalog. Ova saradnja treba da nas vodi i u drugim važnim procesima za zemlju", napisao je Veselji na Fejsbuku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.