Spoj lijepog i korisnog: Svi pozitivni uticaji fudbala
Foto: Ilustracija

Utiče na holesterol, krvni pritisak i otkucaje srca

Spoj lijepog i korisnog: Svi pozitivni uticaji fudbala

Osobe koje rekreativno igraju fudbal imaju niži holesterol, krvni pritisak, normalniji broj otkucaja srca i manje masnog tkiva od neaktivnih ljudi, pokazalo je novo britansko istraživanje.

U poređenju s nekim drugim vrstama vježbanja, uključujući trčanje i zumbu, fudbal je podjednako koristan za zdravlje ali ima dodatnu društvenu, motivacionu i takmičarsku komponentu, zaključili su naučnici u radu objavljenom u časopisu "British Journal of Sports Medicine", prenosi N1.

"Fudbal je efikasna preventivna mjera širokog raspona i lijek za bolesti koje su posljedice životnog stila, nezavisno od godina, pola, nivoa fizičke spremnosti i fudbalskog umijeća”, kaže vođa istraživanja Piter Krastrap, profesor sporta i zdravstvenih nauka s danskog univerziteta u Odensi.

"Sveukupno, ovo sveobuhvatno istraživanje pokazuje da je fudbal lijek, da je za gotovo sve i da je za čitav život”, kaže Krastrap.

Vježbanje je već dugo jedno od glavnih elemenata nemedikamentoznog pristupa nizu bolesti koje su posljedica stila života - poput visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti i slabljenja kostiju. Mnoga ranija istraživanja takođe povezuje intenzivno vježbanje s poboljšanim stanjem kardiovaskularnog sistema, a vježbe snage sa jačanjem kostiju i mišića.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja naučnici su ispitali podatke iz 31 ranije objavljenog istraživanja o uticaju fudbala na pritisak, broj otkucaja srca, sastav masnog tkiva, metaboličko zdravlje i sposobnost skakanja. U svim istraživanjima naučnici su tragali za razmjerama učinka fudbala na te različite aspekte zdravlja i upoređivali ih s onima koji ne vježbaju ili se bave drugim vrstama vježbanja.

Puls u mirovanju kod rekreativnih fudbalera je oko šest otkucaja manji nego kod neaktivnih pojedinaca. Kad su upoređivali vrijednost sistoličkog (gornjeg) pritiska utvrdili su da je kod rekreativnih fudbalera prosječno 4,2 milimetara žive niži.

Dijastolički, ('donji') kod fudbalera bio je prosječno 3,89 milimetara žive niži. Korist od fudbala bila je čak i veća kod onih koji su patili od blago povišenog pritiska. Oni imaju prosječno 10 milimetara žive niži sistolički pritisak i dijastolički prosječno niži 7 milimetara.

Fudbaleri rekreativci s blagom hipertenzijom (pritiskom većim od 130/80 milimetara žive po Američkom društvu za bolesti srca) imali su prosječno 11 mm niži sistolički pritisak i 7 mm žive niži dijastolički u poređenju s neaktivnim osobama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.