Registrovano 200 krivičnih djela zbog nasilja u porodici, povećan broj ubistava žena
Foto:Anadolija

Saslušanje ministara

Registrovano 200 krivičnih djela zbog nasilja u porodici, povećan broj ubistava žena

Nasilje u porodici nije privatna stvar, već ozbiljan društveni problem i prema tom fenomenu mora postojati nulti stepen tolerancije, poruke su sa današnjeg konsultativnog saslušanja crnogorskih ministara zdravlja, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova, povodom, u posljednje vrijeme sve više zabilježenih, slučajeva porodičnog nasilja u Crnoj Gori.

Na sjednici koju su organizovali skupštinski odbori za zdravstvo, rad i socijalno staranje, politički sistem, pravosuđe i upravu i rodnu ravnopravnost, salušani su ministri rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova i zdravlja, Kemal Purišić, Mevludin Nuhodžić i Kenan Hrapović. 

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je kazao da nasilje u porodici nije privatna stvar, već ozbiljan društveni problem. On je istakao da razne prepreke sprječavaju implementaciju standarda za zaštitu žrtava nasilja. 

"Te prepreke su duga tradicija očuvanja porodice po svaku cijenu uz tolerisanje i prikrivanje nasilja", rekao je Purišić, piše Anadolija.

Prema njegovim riječima, prošle godine je centrima za socijalni rad prijavljeno 1.290 slučajeva nasilja u porodici, znatno više u odnosu na 2016. godinu.

On je kazao da su se žene ohrabrile da prijave nasilje i da je prošle godine registrovano 200 krivičnih djela zbog nasilja u porodici i još šest koja su drugačije kvalifikovana. 

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da su slučajevi nasilja nad ženama i djecom prioritet u radu Ministarva unutrašnjih poslova. 

"Zajedničkim djelovanjem pokazujemo počiniocima krivičnih djela da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati da će država biti oslonac i zaštita svakoj žrtvi", poručio je Nuhodžić. 

Ministar zdravlja Kenan Hrapović istakao je da nijedno društvo ne smije dozvoliti da postoji, a kamoli da ignoriše porodično, ili nasilje nad djecom. 

"Stepen tolerancije prema nasilju u porodici mora biti jednak nuli", naglasio je Hrapović. 

2018022322888206331054936Web

Foto: Anadolija

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović rekao je da je nasilje nad ženama društveno-privatni problem i da povećanje broja prijavljenih slučajeva nasilja ukazuje na vidljivost ovog fenomena.

Kako je istakao, obeshrabruje podatak da postoji povećan broj ubistava žena. 

Numanović je još kazao da nasilje nad ženama državu godišnje košta 9,3 miliona eura, ili 11.500 eura po prijavljenom slučaju. 

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Željko Aprcović kazao je da Crna Gora ima dobar normativni okvir i zakonska rješenja i da je dosta uradila u borbi protiv nasilja te je pitao da li je moguće da postoji sve veći broj žena žrtava nasilja. 

On je podsjetio na podatak da je prošle godine od 203 predmeta zbog nasilja, 63 okončana osuđujućom presudom, prenosi AA.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da žene ne prijavljuju nasilje zbog straha kako će institucije reagovati i da li će dobiti podršku, ili će ponovo biti izložene nasilju. Drobnjak je ukazala da se u Crnoj Gori dešavaju neki specificni vidovi nasilja i dodala da je alarmantan broj slučajeva selektivnog abortusa djevojčica. 

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kazala je da je prošle godine Nacionalni SOS telefon imao više od 3.500 poziva, u skloništu boravilo 300 osoba te da je napisano više stotina prijava. 

"Kada uporedite s vašim podacima, vidite da ništa nije urađeno i da državu nije briga. Jer da jeste, danas bi drugačiju priču pričali“, rekla je Raičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.