Borba protiv dječijih brakova je borba protiv tradicije

Konfeerencija u Podgorici

Borba protiv dječijih brakova je borba protiv tradicije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije odgovorno i profesionalno pristupaju borbi protiv prisilnih dječjih brakova, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjoj konferenciji povodom predstavljanja istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“.

Otvarajući konferenciju, Pejanović je istakao je da je pojava prisilnih dječjih brakova naročito prisutna među pripadnicima romske i egipćanske populacije i u velikoj mjeri uzrokovana običajnim pravom i tradicijom, te je u tom smislu potrebno ulagati dodatne napore na podizanju javne svijesti o slobodi izbora. 

"Boriti se protiv ove pojave znači „izbrisati sliku“ patrijahalnog obrazca i određenog stepena tolerancije prema ovom vidu nasilju u porodici, podići stepen javne svijesti o slobodi izbora i ljudskim pravima, pružiti adekvatnu zaštitu i podršku žrtvama, stvoriti model efikasnog pristupa pravdi i pravne zaštite žrtvama", kazao je Pejanović.

Državni sekretar je podsjetio da je Crna Gora zaokružula svoj zakonodavni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, a u cilju bolje koordinacije rada institucija formiran je Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja, nasilja nad ženama i djecom.Prema njegovim riječima, Operativni tim funkcioniše na principu kontinuiranog obavljanja aktivnosti na prevenciji nasilja u porodici. Zadatak tima je da promovisanjem smjernica i inicijativama definiše probleme u praksi i utiče na njihovo prevazilaženje.

“Tim će targetirati slabe karike u lancu postupanja nadležnih institucija i svojim djelovanjem uticati na promjene”, naveo je Pejanović.

Kako je kazao, saradnja na prevenciji, razmjeni informacija, edukaciji, prijavljivanju i krivičnom gonjenju, kao i pomoć i zaštita žrtava biće prioriteti u radu tima.

Pejanović je istakao da dječiji brak predstavlja kršenje ljudskih i dječijih prava, onemogućava razvoj djece i često za rezultat ima brojne negativne posljedice, ne samo pojedinačne, već i generacijske. Ovom vidu naselja su posebno izložene pripadnice romske i egipćanske zajednice.

"Sprovodeći politiku poštovanja i zaštite ljudskih prava, prava djeteta i neprihvatanja i kažnjavanja svih oblika nasilja, Crna Gora je i ovoj pojavi pristupila odgovorno i profesionalno. U narednom periodu, posebno će se posvetiti pažnja poboljšanju efikasnosti i kvalitetu rada pojedinih institucija, jačanju njihove povezanosti i koordinaciji, kroz multidisciplinarni pristup i uspostavljanju metodologije za praćenje i osiguranje kvaliteta rada organa koji pružaju zaštitu od nasilja. Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u okviru Operativnog tima za borbu protiv porodičnog  nasilja, nasilja nad ženama i djecom, kroz saradnju sa drugim institucijama, posebno raditi na podizanju svijesti o pravima djeteta, nezakonitosti i kažnjivosti skapalnja prisilnih i ugovorenih brakova i pronalaženju rješenja adekvatne zaštite žrtava", naveo je državni sekretar izrazivši vjerovanje u progres i mjerljive rezultate i po ovom pitanju.


Pored državnog sekretara Pejanovića, na konferenciji su se obratili i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore Nada Drobnjak, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu u delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halacheva i izvršna koordinatorka NVO Centar za romske inicijative Fana Delija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.