Batina je izgleda izašla iz policijskog raja
Foto: RTCG, jutros ispred Osnovnog suda

Kome policajci prijavljuju svoja okupljanja?

Batina je izgleda izašla iz policijskog raja

Nekoliko desetina policajaca jutros se okupilo se ispred podgoričkog Osnovnog suda da pruže podršku (moralnu), petorici svojih kolega iz interventne jedinice, koji su saslušavani zbog prebijanja trojice mladića prije nekoliko noći u Podgorici. Snimak koji je uzburkao javnost svoj epilog treba da dobije na sudu a pred sudom...policija.

Niko od okupljenih policajaca za podršku nije bio raspoložen da sa novinarima razgovara osim što su rekli da su očekivali da se veći broj njihovih kolega pojavi na okupljanju. Pri tom su poručili da građani ne znaju sa kakvim problemima se sve na ulici suočavaju policijski službenici, te šta je sve tačno prethodilo reakciji policajaca.

„Danas su se okupili policajci ispred suda i time vrše pritisak na sud, podržavaju osumnjičene za vršenje krivičnog djela, nezakonito dolaze u uniformi i na sporan način organizuju okupljanje. I onda se pitamo zašto u normalnim zemljama djecu uče da kad imaju problem, odmah se obrate njima a u Crnoj Gori djecu plaše sa policijom.“ kaže za Kodex izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić.

BorisRaonic03

Boris Raonić

I zaista, nekoliko pitanja se sama nameću. Kome policajci prijavljuju svoja okupljanja? Shodno zakonu svaki skup koji prelazi brojku od 20 učesnika mora biti uredno prijavljen policiji i odobren od strane policije. Ovo „spontano“ policijsko okupljanje teško da je bilo prijavljeno.

Poruka građanima da ne znaju sa kakvim problemima se sve na ulici suočavaju policijski službenici, te šta je sve tačno prethodilo reakciji policajaca pokušaj je revitalizacije onog što su njihove kolege učinile. To što građani ne znaju sa čim se sve na ulici suočavaju policijski službenici nije do građana već do policijskih službenika koji o tome ćute. To što građani ne znaju, prema tvrdnjama policajaca, šta je sve prethodilo reakciji optuženih policajaca i batinanju trojice mladića, ne znači da njihove optužene kolege nijesu počinile krivično djelo.

A dovođenje u istu ravan tog što građani ne znaju sa čim se sve policajci na ulici suočavaju sa revitalizacijom batinanja trojice mladića govori samo da crnogorski policajci danas, svjesno ili nesvjesno, podržavaju poslovicu da je batina izašla iz raja, izgleda policijskog. A pravila službe i Kodex policijske etike nalažu drugačije, evo kako stoji u Kodeksu:

 Član 9

Upotrebi sredstava prinude, a naročito upotrebi

oružja, policijski službenik pribjegava samo u

slučajevima i pod uslovima predviđenim

zakonom i drugim propisima samo onda kada

je to neophodno i u mjeri kojom se

izaziva najmanje štetnih posljedica za život,

tijelo i bezbjednost građana.

Ako policijskim službenicima treba pojašnjenje gore navedenog onda smo svi zajedno u ozboljnom problemu. Jer šta god da je prethodilo batinanju trojice mladića, petorica članova interventne jedinice CB Podgorica predstavljaju zakon i državu Crnu Goru dok trojica prebijenih mladića samo sebe i eventualno vaspitanje koje iz kuće nose.

Untitledaaaaaass

Foto: RTCG

A okupljeni policijski službenici pred Osnovnim sudom u Podgorici pokazali su da ne poznaju ni Kodeks policijske etike, a ni pravila službe, jer ako su van radnog vremena došli u policijskim uniformama morali su biti svjesni da time krše pravila službe. Ako su tokom radnog vremena prisustvovali protestu, a da za napuštanje radnog mjesta nijesu tražili odobrenje nadređenog, itekako su makar zaslužili ukor. Jer i to je protiv pravila službe.

„Da li će iko postaviti ta pitanja ne znam. Znam da bi direktor crnogorske policije morao da podnese ostavku i za mnogo manje stvari nego što je ovo današnje policijsko okupljanje za podršku kolegama osumnjičenim za batinanje trojice mladića.“ konstatuje za Kodex Boris Raonić.  

I da ne bude zabune, građani sigurno razumiju sa čim se sve policijski službenici suočavaju na ulici i sigurno bi pružili policiji podršku u zahtjevima da se te i takve stvari miijenjaju ali im pružati podršku u batinanju ne mogu sigurno.        

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.